Concurs de creație literară memorialistică la Carei, cu genericul „Amintirea mea din copilărie”

Copilăria a fost imortalizată de Ion Creangă în volumul „Amintiri din copilărie”. Evocarea copilăriei se face din perspectiva depărtată a maturității. Consecința cea mai izbitoare a acestei atitudini este calitatea stilului, vag nostalgic și de o mare căldură sufletească, aparținând unei ființe înțelegătoare, înzestrată cu un limbaj de o uluitoare autenticitate și de o rară savoare lexicală. Creangă este o ființă jovială și sociabilă, care râde din inima, râde spre a stârni hazul. Râsul lui nu pedepsește, e semn al dragostei de oameni.
ion-creanga”Amintiri din copilărie” este o operă literară compusă din patru părți, care apare în cea mai prestigioasă revista a timpului, ”Convorbiri literare”, între anii 1881-1882, excepție făcând partea a IV-a, scrisă în 1888, și apărută postum, în 1892. Publicarea în volum a Amintirilor s-a făcut la Iași, în anul 1892.
Pentru că anul acesta sunt 135 de ani de la publicarea operei lui Creangă în revista ieșeană a Junimii condusă de Titu Maiorescu, Biblioteca Municipală Carei, cu sprijinul Direcției pentru Cultură și Sport Carei, a organizat un concurs de creație literară memorialistică cu genericul „Amintirea mea din copilărie”. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni, gimnaziu respectiv liceu, atât pentru secția maghiară, cât și pentru secția română.
În urma jurizării lucrărilor primite, rezultatele sunt:
Secțiunea gimnaziu:
Locul I : Emilia Mihaela Berciu, cls. a VIII-a B, Școala Gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Mihaela Maria Bota
Locul II: Tudor Petcu, cls. a V-a, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, prof. coord. Gabriela Graz
Raul Borota, cls.a V-a A, Școala Gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Lavinia Acălfoaie
Locul III: Denisa Pop, cls. a VII-a B, Școala Gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Mihaela Maria Bota
Bianca Onodi, cls. a VII-a A, Școala Gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Mihaela Maria Bota
Mențiune: Izabela Veres, cls. a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Mihaela Maria Bota
Premiu special al juriului: Balog Attila, cls. specială, Centrul Școlar de Educație Incluzivă – Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, prof. coord. Rodica Fogarasi
Denisa Diheneș, cls. a V-a, Școala gimnazială Nr. 3 Carei, prof. coord. Lavinia Acălfoaie, și Pakai Alex, cls. a VII-a A, de la aceeași scoală, prof. coord. Mihaela Maria Bota, au fost recompensați cu diplome de participare.
La secțiunea liceu a fost acordat doar premiul I elevei Gombos Panna, cls. a IX-a A, Liceul Romano-Catolic „Josephus calasantius” Carei, prof. coord. Miklósi Blanka.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 23, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.