Societatea Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” își propune o activitate mai intensă în rândul elevilor la Satu Mare

Miercuri, 23 martie, în sala de ședințe a Prefecturii Satu Mare a avut loc Conferința județeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Satu Mare. La acest eveniment a participat Ramona Antonescu, șefa Serviciului monitorizarea serviciilor publice deconcentrate, dezvoltare economică și situații de urgență din cadrul Instituției Prefectului Satu Mare, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, generalul (r) Dan Șerban, prim-vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, președintele Filialei Satu Mare, locotenent colonel (r) Ioan Zorin Platec, membri din conducerea asociației, ofițeri în rezervă, profesori, jurnaliști.

DSC_0014Conform ordinii de zi a fost citită Analiza activității desfășurate de asociație în perioada martie 2015- martie 2016, Planul de activitate pe perioada următoare și a Raportului financiar contabil. Din materialele prezentate de președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Satu Mare, lt. col.(r) Ioan Zorin Platec a rezultat că asociația și-a îndeplinit obiectivele în conformitate cu Statutului asociației, contribuind prin tot ce a întreprinse la cultivarea respectului față de eroii care s-au jertfit pentru patrie pe câmpurile de luptă. Asocia va avea și în continuare ca obiectiv central omagierea înaintașilor, păstrarea respectului față de eroi. Membrii asociației au participat la toate evenimentele cu caracter patriotic care au avut loc la nivelul județului Satu Mare.

Au fost depuse eforturi pentru actualizarea albumului cu eroii din războaiele mondiale, s-a editat revista ”Eroii Neamului” și volumul ”Eroii Neamului” la al XXV-lea pas. Indici bibliografici și popas de suflet”, Editura Citadela Satu Mare, 2015 de colonel (r) Voicu Șichet. Asociația a asigurat consultanță de specialitate, s-a continuat activitatea de înființare a cercurilor Cultul Eroilor în școli și au fost atribuite monumente pentru îngrijire elevilor. Au fost încheiate contracte de parteneriat cu Asociația Tradiția Militară recent înființată. S-a activat în direcția reamplasării la Satu Mare a Monumentului Ostașului Român cu sprijinul autorităților locale. Dintre neajunsuri au fost semnalate neînregistrarea asociației ca persoană juridică, aceasta fiind obiectivul imediat de realizat. Se va continua înființarea de cercuri Cultul Eroilor în școli. Membrii asociației vor participa la toate evenimentele cu caracter patriotic, se va colabora cu reprezentanții mass-mediei pentru mediatizarea activităților.

În cuvântul său viceprimarul dr. Radu Roca a mulțumit pentru tot ce face asociația pentru cinstirea eroilor, și a promis o bună colaborare și în continuare. Dr. Radu Roca a transmis salutul primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica.

DSC_0013Colonelul (r) Nicolae Codreanu a spus că se impune o mai intensă activitate în mijlocul elevilor, este necesar ca în fiecare școală să existe Cercul ”Eroii Neamului”. A fost ridicată și problema manualelor și reducerea numărului de ore de istorie. Se impune o intervenție mai energică la Cimitirul Eroilor din Satu Mare pentru ca acesta să arate așa cum trebuie. În această problemă s-a cerut ajutorul Primăriei.

Ramona Antonescu a transmis salutul Prefectului județului Satu Mare, Radu Bud. A abordat problema obținerii statutului de personalitate juridică și necesitatea cooptării în asociație a profesorilor de istorie, iar membrii asociației să plătească cotizație.

Au mai luat cuvântul dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naționale Satu Mare, preotul militar Cristian Silaghi, colonelul (r) Gheorghe Strâmb, inspector Daniela Govor de la IȘJ Satu Mare, profesoara Maria Govor de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”. Aceasta a propus ca trei ministerul Învățământului, Apărării Naționale și Culturii să asigure fonduri pentru a se putea organiza cum se cuvine evenimentele comemorative. Regizorul tehnic al Teatrului de Nord, Dorel Iurcenco a promis elaborarea în scurt timp a unui proiect privind colaborarea cu școlile sătmărene. Dr. Viorel Câmpean a cerut un sprijin financiar mai consistent pentru asociație din partea autorităților locale.

În încheiere a luat cuvântul generalul (r) Dan Șerban, prim-vicepreședintele Asociației Naționale Cultul eroilor ”Regina Maria”. El și-a manifestat nedumerirea față de neînregistrarea filialei ca personalitate juridică. Termenul pentru înregistrare a fost 31 decembrie 2015. Organizarea cu succes a activităților asociației, a spus generalul (r) Dan Șerban, stă în implicare și participarea tuturor factorilor. La protestul asociației cu privire la reducerea orelor de istorie ministerul Învățământului a dat un răspuns neconcludent. Dan Șerban a făcut apel la o mai bună colaborare dintre Asociația Cultul Eroilor și Biserica Ortodoxă Română, iar în fața fenomenului globalizării trebuie să se facă totul pentru păstrarea identității noastre naționale.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 24, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.