La Satu Mare a apărut primul număr al revistei trimestriale de cultură ”Mărturii culturale”

Zestrea revuistică sătmăreană se îmbogățește cu o nouă revistă de cultură, ”Mărturii culturale”, aducând un suflu nou pe tărâmul cultural al Sătmarului. La acest început de primăvară, am primit cu bucurie apariția acestei noi publicații, care a văzut lumina tiparului prin grija și efortul neobositului și adevăratului iubitor de cultură drd. Aurel Pop, director fondator și editor al revistei. Alături de el îi regăsim pe dr. Viorel Câmpean ca redactor șef, dr. Ovidiu T. Pop, redactor șef adjunct și drd. Marta Cordea, secretar de redacție, cu toții personalități recunoscute în cultura sătmăreană. Acum la început de drum urăm inimosului colectiv redacțional multă putere de muncă și viață lungă revistei.

DSC_0001Așa cum se precizează în editorialul semnat de către directorul fondator drd. Aurel Pop, revista își fixează drept scop să aducă în fața cititorilor ”aspecte din viața și operele scriitorilor de ieri și de azi”.  Vom fi gazde cu deschidere spre toți cei care au chemare în ale scrisului, indiferent de vârstă și de genul literar în care se manifestă autorul”, se spune în continuare.

Revista își propune să acorde o atenție sporită tinerilor creatori dornici de afirmare. Urmărește apoi să aducă în fața cititorilor cât mai multe texte însoțite de documente inedite, fotografii, fragmente din opera unor scriitori trecuți la cele veșnice. Acum în era globalizării revista își propune în primul rând salvarea memoriei culturale.

În primul număr al revistei, apărută în condiții grafice excelente, semnează un număr de 31 de colaboratori, toți încercați mânuitori ai condeiului. Este prezent în paginile revistei atât eseul, proza cât și poezia, într-un raport perfect, echilibrat. Nu lipsește nici interviul, apoi rubrica de cronică literară, critica literară și pagini de traduceri.

Drd. Marta Cordea ne demonstrează încă o dată că este o adevărată specialistă în cartea veche, și ne convinge de marea importanță a cataloagelor de colecție în valorificarea fondurilor de carte veche. Despre viața și activitatea unui eminent profesor al Liceului ”Mihai Eminescu” din perioada interbelică scrie dr. Ovidiu T. Pop. Este vorba despre prof. dr. Vasile Scurtu, un membru activ al Astrei Sătmărene, conducător al Societății de lectură a elevilor de la prestigiosul liceu și autor a numeroase lucrări de specialitate.

Profesorul Carol C. Koka aduce în atenție o serie de personalități culturale ale comunei Doba, locul natal al unor importanți oameni de litere și de cultură, precum prozatorul Ion Bledea sau poetul Ioan Ghiur

Dr. Viorel Câmpean, cu răbdarea și perseverența-i binecunoscută, scrie despre familia Popp din Aliceni, familie care a dat numeroase personalități, printre aceștia numărându-se numeroși slujitori ai altarului. Un interviu model realizează Aurel Pop cu poetul Teodor Curpaș, o personalitate culturală arhicunoscută a Sătmarului, cunoscut ca și scriitor și poet dar și om de televiziune, care și-a publicat recent a 36-a sa carte.

Pagini generoase sunt rezervate poeziei. Semnează la acest capitol poeții: Octavian Doclin, Sorin Lucaci, Ileana Ioana Ștețco, Mircea Ștefan, Victoria Milescu, Achim Vancea,  George L. Nimigeanu. Reputatul prozator Dan Marius Cosma, autor recunoscut al mai multor romane, bine primite de critica literară, publică un fragment din romanul ”La Nord de Sud”, iar prozatorul Ioan Coriolan Anițaș, fragmentul ”Nașterea Izaurei. Povești de dragoste” din romanul în pregătire pentru tipar ”Femei criminale”.

La rubrica ”Cronica literară” ne reține atenția studiul lui Iulian Dămăcuș, despre ”Literatura sudului românesc. Humorul” în care face referire atât la autori din literatura universală cât și la remarcabilul prozator sătmărean care a fost Ilie Sălceanu, care și-a înscris numele printre cei mai buni prozatori, cu romanele: ”Ada Kaleh”, ”Gelin mireasa din Ada Kaleh”, și ”Apocalipsa după Mahomed”.

Despre recenta apariție editorială a preotului dr. Cristian Boloș scrie Voicu Șichet ”Învățături din învățături”, carte pe care o recomandă cu căldură celor interesați să ducă o viață puternic ancorată în morala creștin-ortodoxă. Mihaela Bădiță scrie despre ”Farmecul amintirilor” de Valeriu Anghel, iar Nicolae Cârlan despre volumul ”Destin” de Alexa Pașcu. La rândul său, profesorul Ioan Nistor scrie despre volumul lui Ioan Deheleanu ”Țipătul bufniței”, un volum târziu de poezie prin care autorul ”aduce un aer răcoros în imaginile sale și se dovedește refractar la norme și tradiții”.

Mărturisesc că am citit cu mult interes eseul profesorului Gheorghe Munteanu, ”Prohodul lui Pătru Godja Pupăză”, pentru că autorul reușește în chip magistral să pună pe hârtie pentru eternitate, plecarea la cele veșnice a unui personaj deosebit care a fost Godja Pătru Pupăză, care decenii de-a lungul a vegheat prin tot ce a făcut, la păstrarea și perpetuarea memoriei culturale al neamului românesc.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 30, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to La Satu Mare a apărut primul număr al revistei trimestriale de cultură ”Mărturii culturale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.