Concert de chitară acustică la Filarmonica ”Dinu Lipatti”, cu artiștii Szabó Sándor, Heiko Plank și Claus Boesser Ferrari

Vineri, 1 aprilie 2016, de la ora 19.00, Filarmonica ”Dinu Lipatti” va găzdui un concert de chitară acustică organizat sub egida Primăriei Municipiului Satu Mare, Consiliului Local Satu Mare și a Centrului Cultural ”G. M. Zamfirescu”.

acustic A2Participă artistul maghiar Sándor Szabó din Ungaria, (cunoscut publicului sătmărean de la concertele de chitară acustică organizate începând cu anul 2006), Claus Boesser-Ferrari din Germania și Heiko Plank din Germania.

Prețul biletului este 15 lei și va putea fi achiziționat înainte de concert.

Szabó Sándor, chitarist și compozitor, s-a născut în 1956 în Törökszentmiklós. Și-a început studiile la chitară clasică. Începând cu anii 70 și-a îndreptat atenția către muzica jazz și către improvizație. La începutul anilor 80 și-a desăvârșit studiile în cadrul Colegiului de Artă Bartók Béla, secția de Jazz. Aici a realizat că improvizația nu trebuie legată doar de un stil ci trebuie să o sintetizeze la toate acele trăiri muzicale la care are acces și aceasta este baza pe care trebuie să construiască. Pentru asta cea mai bună modalitate a fost aprofundarea în muzica orientală. Și-a început cariera artistică în 1980. A fost primul artist maghiar de chitară modernă acustică. Deoarece chitara acustică nu are o tradiție care poate fi amintită în cultura maghiară, nici cântatul la acest instrument și nici compoziția nu sunt o artă prețuită. Tocmai din această cauză a atras atenția și aprecierea în străinătate, în cadrul diverselor culturi unde a putut să îmbine acest instrument cu tehnicile moderne și cu personalitatea sa profundă și complexă. Albumele sale au apărut în Marea Britanie, SUA și Germania.

Claus Boesser Ferrari, chitarist, a început cariera muzicală într-o formație rock & roll în 1968. După ce l-a văzut pe compozitorul american Tom Paxton la o emisiune televizată, a început studiile de chitară acustică. În anii 70 a cântat alături de Joan Baez în fața unui stadion întreg. A scos numeroase albume la Polidor și Acoustic Music Records, a scris muzică de teatru. În ultimii ani s-a lansat în proiecte muzicale moderne alături de Marc Ribot și Fred Frith. Binecunoscut în cercurile de avangardă, prezintă publicului soluții frapante și curajoase nu doar în compoziție ci și în stilul muzical. Dinamica jocului se întinde de la cea mai mică adiere de vânt până la explozie. Claus Boesser Ferrari este un creator de stil care deja a cucerit lumea prin concertele sale.

Heiko Plank, chitarist și compozitor, regândind rolul și tehnica chitării acustice, a creat chitara electro-acustică ”plank” și a adus prin asta ceva deosebit în lumea muzicală. Îmbină la perfecție muzica jazz și cea clasică. Atrage atenția publicului prin stilul și compozițiile sale individuale și nu în ultimul rând, cu instrumentul său deosebit.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.