Semnul că SUA se apropie de recesiune. Profiturile companiilor au scăzut

Profiturile companiilor sunt adesea folosite ca indicator al stării de sănătate a unei economii. Iar, în mod tipic, o economie solidă este un motor important al creşterii preţurilor acţiunilor. Privind la factorii din această ecuaţie, ceva acum nu se potriveşte, scrie Fortune. Pe de o parte indicele bursier american S&P 500 este aproape de maxime istorice, în creştere cu aproximativ 9% faţă de ni­velul de acum doi ani, şi în scădere doar uşoară în acest an. Pe de altă parte pro­fiturile companiilor americane stau foarte prost. Şi nu este vorba doar de companiile din sectorul energiei.

fc8a3eb0-400c-44d9-9378-d95b7a2e94acPotrivit Departamentului pentru Co­merţ, profiturile companiilor au scăzut cu 11,5%, sau aproape 160 miliarde de dolari, în ultimul trimestru al anului trecut, în raport cu perioada similară a anului anterior.

Scăderea nu este un simplu episod. Estimările pentru primul trimestru al acestui an sunt la fel de sumbre, potrivit lui John Butters, analist al Factset. Acesta spune că profiturile companiilor din S&P 500 vor consemna o scădere de 8,7% în primul trimestru. Dacă se va întâmpla aşa, va fi prima dată când indicele înregistrează patru trimestre consecutive de declin al câştigurilor din 2009. Există şanse bune ca Butters să aibă dreptate. Din cele 119 companii parte a in­dicelui care au emis proiecţii privitoare la câştiguri pe primul trimestru al acestui an, 93, sau 78%, au avertizat că s-ar putea să înregistreze rezultate sub aşteptări. Un număr în creş­tere de directori executivi de companii îşi văd perspectivele companiilor înrău­tăţindu-se şi nu îmbunătăţindu-se.

Totuşi, investitorii nu dau mare im­portanţă declinurilor, arătând că acestea vin din partea companiilor de energie. Excep­tând acest sector, spune Butters, declinul câştigurilor se reduce la doar 3,9%. Acest lucru nu ar trebui însă să le dea investitorilor speranţe false.

„Încetinirea apare într-adevăr şi din alte industrii“, spune Jesse Edgerton, economist la JPMorgan Chase. Edgerton a realizat recent o analiză utilizând un raport denumit „Quarterly Financial Report“, care include companii mici, private care nu sunt incluse în S&P 500.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.