166 de ani de existență a Jandarmeriei Române, aniversați la sediul I.J.J. Satu Mare

Vineri, 1 aprilie a.c, cu începere de la ora 12.00, pe platoul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare a fost aniversată împlinirea a 166 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.

2Anul acesta se împliesc 166 de ani, de când, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat actul prin care a promulgat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, document care marchează întemeierea Jandarmeriei de astăzi. De atunci şi până astăzi, Jandarmeria se prezintă ca o forţă de ordine publică cu structură militară profesionistă, sigură, credibilă şi stabilă, echidistantă din punct de vedere politic, aflată numai în slujba legii.

După multiple transformări şi îmbunătăţiri, astăzi Jandarmeria Română este membru cu drepturi depline în Asociaţia Poliţiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, instituţia căpătând astfel vocaţie europeană. Instruiţi și educaţi să fie furnizori, garanţi și apărători de linişte, ordine de drept si acumulări democratice, jandarmii şi-au făcut de fiecare dată datoria, iar misiunile îndeplinite în ţară şi peste hotare sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului de care au dat dovadă.

În momentul de faţă Jandarmeria Română se menţine pe locul doi în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile executive ale statului. Instituţia Jandarmeriei Sătmărene, ca parte componentă a structurii naţionale, se prezintă cu cinste, demnitate şi dăruire la apelul general, răspunzând prompt şi cu profesionalism tuturor misiunilor încredinţate.

P1190191sss

3

5

6La ceremonia militară de la I.J.J. Satu Mare au participat prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, şefii instituţiilor cu care jandarmii cooperează sau colaborează în îndeplinirea atribuţiilor, veterani de război jandarmi şi presa locală. Ceremonia a debutat cu prezentarea onorului de către garda de onoare, trecerea în revistă şi salutul formaţiei de către prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud. După intonarea Imnului de Stat al României, purtătorul de cuvânt al unităţii a adresat un cuvânt de bun venit invitaţilor, iar preotul unităţii a rostit o rugăciune de binecuvântare.

Mesajele festive transmise cu acest prilej au fost prezentate astfel: Radu Bud, prefectul judeţului Satu Mare a dat citire mesajului transmis jandarmilor de către Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, Inspectorul-Şef al unităţii, colonelul Vasile Bocea a prezentat mesajul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana, iar viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca a transmis mesajul primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica.

7

8

9

10

11Pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost avansaţi la gradul de locotenent colonel înaintea expirării stagiului minim: maior Farkas Istvan. Pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost avansate la gradul de maior: căpitan Benţe Diana, căpitan Lucuţ Camelia Mihaela. De asemenea au fost înaintaţi înaintea expirării stagiului minim, următorii: în gradul de plutonier adjutant: plutonier major Buc Sorin; plutonier major Pop Ioan. Inspectorul general al Jandarmeriei Române, domnul general de brigadă Marin Andreiana a recompensat cu „mulţumiri” trei ofiţeri şi doi subofiţeri.

Inspectorul șef al unităţii a recompensat cinci subofiţeri cu ”citare prin ordin de zi pe unitate”. De asemenea, trei ofiţeri, doi maiştri militari şi 60 desubofiţeri au fost recompensaţi cu ”felicitări” de către Inspectorul Şef al unităţii. Apoi, inspectorul lef al unităţii a recompensat cu ”mulţumiri” 20 de ofiţeri, 68 de maiştri militari şi subofiţeri. Totodată, nouă persoane încadrate în calitate de personal contractual au fost recompensate de inspectorul şef cu „mulţumiri”.

La ceas aniversar, inspectorul şef al unităţii, colonel Vasile Bocea a adresat tuturor jandarmilor sătmăreni, familiilor acestora, sincere urări de sănătate, putere de muncă şi cât mai multe împliniri pe plan profesional şi personal. Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea unităţii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 1, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.