Revista ”Vitralii – lumini și umbre” a veteranilor din Serviciile Române de Informații, la numărul 26/2016

Se împlinesc la acest început de primăvară, 26 de ani de la constituirea Serviciului Român de informații, astăzi o instituție recunoscută atât pe plan intern cât și în spațiul euro-atlantic. Înființată prin Decretul nr. 181 din 26 martie 1990, Serviciul Român de Informații are menirea să obțină date și informații referitoare la activitatea serviciilor de spionaj a organizațiilor extremist-teroriste, îndreptate împotriva României, a elementelor cu intenții de a organiza și desfășura acțiuni de diversiune și atentat, de subminare a economiei naționale, de  destabilizare a ordinii de drept.

DSC_0002Legat de acest moment aniversar, revista ”Vitralii – lumini și umbre” publică mai multe materiale care ilustrează evoluția în toți acești ani a SRI, care a devenit o instituție esențială a statului român, pentru apărarea valorilor și promovarea intereselor fundamentale ale României. Este vorba despre articolele apărute sub semnătura gl. mr. (r) dr. Dumitru Bădescu, dr. Mircea Frențiu, și col. (r) dr. Aurel V. David.

Profesorul univ. dr. Mihail M. Andreescu reface printr-un articol bine documentat lungul drum spre unire al românilor într-un singur stat. Col. (r) dr. Aurel V. David continuă să ne prezinte din numărul trecut al revistei, planuri și scenarii actuale vizând dezmembrarea României. Autorul face precizarea că forțele interesate se folosesc în acest sens de cele două modalități enunțate: regionalizarea și federalizarea. Din cuprinsul articolului aflăm că există planuri și scenarii de esență ruso-ucraineană, proiectul ”Moldova Mare” și scenariul de dezmembrare lansat din Transilvania.

”Avram Iancu omorât a treia oară la Sibiu”, este titlul articolului conf. univ. dr. Mihai Racovițan, care își arată indignarea față de neputința de a amplasa bustul eroului național pe Aleea Personalităților din Parcul Astra din Sibiu, operă a sculptorului Radu Aftenie. Cauza nemulțumirii este tergiversarea amplasării de către Primăria Sibiu, prin cererea de noi și noi acte.

Evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș sunt analizate în cele mai mici amănunte, în articolele semnate de Zeno Millea și Dorin Suciu. Reține apoi atenția articolul ”Combaterea acțiunilor revizioniste-separatiste, misiune legală și patriotică a serviciilor noastre secrete” de gl. mr. (r) Victor Negulescu, autor al 14 cărți, articolul fiind o reproducere din volumul său ”România în luptele pentru istorie, teritoriu și neam”, apărută în 2015 la Editura Bibliotheca.

Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu, în capitolul ”Opoziția oamenilor de cultură față de regimul ceaușescu”, face o amplă analiză a opoziției din celelalte țări foste comuniste din Europa de Est, respectiv U.R.S.S. și Polonia, unde dizidența a fost mai puternică decât în România.

O radiografie aproape completă asupra a ceea ce este Statul Islamic reușește col (r) Hagop Hairabetian. El ajunge la concluzia că Statul Islamic se întărește pe zi ce trece. Este ferm convins că Statul islamic și conducerea sa nu vor fi atacate pe uscat de nicio coaliție, deoarece niciun stat nu este dispus să repete greșelile din Afganistan și Irak. Un atac masiv asupra Statului Islamic ar activa imediat cel de-al doilea front islamist din Europa, iar evenimentele sângeroase precum cel din Paris din 13 noiembrie 2015 ar deveni ceva cotidian în marile orașe europene.

Poate cel mai interesant articol din cuprinsul revistei este cel semnat de Ion Coja, care prin argumentele sale reușește să demonteze ”O vorbă proastă, prea des repetată: Românii au trădat ușor…”. Nici vorbă nu ar fi că în cele două conflagrații mondiale, conducătorii români nu ar fost loiali până la capăt cu cei cu care s-au aliat.

Multe alte articole întregesc cuprinsul foarte bogat și instructiv al revistei, articole pe care le recomandăm cititorilor. ”Vitralii – lumini și umbre” se dovedește a fi o revistă condusă de un colectiv de redactori bine informați, profesioniști ai informațiilor, care dau la iveală o tratare serioasă, profesionistă, care nu-și permit să falsifice adevărul. Așa cum susține dr. Ion Albu în articolul său, revista încearcă și reușește să facă educație patriotică, mai ales tinerilor și să fie ”o revistă pentru istorie”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 1, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.