Doi autori de excepție, Radu Țuculescu și Otilia Țigănuș, și-au lansat cărțile la Centrul Cultural Poesis

Centrul Cultural Poesis a fost vineri, 1 aprilie 2016 locul de desfășurare a unui eveniment literar deosebit, lansarea cărții lui Radu Țuculescu intitulate ”Mierla neagră”, volumul de proză scurtă ”Femeia cu șapte pălării” și volumul de poeme ”Poezii vânate de fisc” de Otilia Țigănuș. La acest eveniment literar important au participat alături de autori Dumitru Păcuraru în calitate de gazdă, George Vulturescu, Voicu D. Rusu, Alexandru Zotta. Cei doi autori consacrați au fost prezentați de Dumitru Păcuraru, care și-a exprimat bucuria de a-i vedea la Satu Mare în mijlocul unui numeros public iubitor de literatură.

DSC_0004Radu Țuculescu este un distins prozator, dramaturg, traducător, ziarist și regizor de teatru clujean. S-a născut la 1 ianuarie 1949 și este nepotul pictorului Ion Țuculescu. El este socotit de către oamenii de specialitate unul dintre cei mai prodigioși romancieri ai generației anilor 80. În anul 2007 a fost tradus în Austria, Franța, Italia și alte țări. Cartea ”Mierla neagră” a apărut în anul 2015 la Editura Cartea Românească.

Radu Țuculescu a mărturisit că se bucură că se află la Satu Mare și că editura i-a scos această carte în cea mai mare parte autobiografică, considerată de el dură, cu referiri și la dictatura comunistă și apoi la societatea de consum. A mai mărturisit că el scrie pe bază de muzică, iubește mult jazz-ul și blues-ul. Se mândrește cu Otilia Țigănaș pe care a ajutat-o îndemnând-o să scrie. A spus că ”ea știe foarte bine ce se vinde acum, fără să facă rabat la calitate. Este un om de scenă, de un sentimentalism fantastic. Are marfă de cea mai bună calitate. Cartea are și multă sexualitate dar nu porno, a precizat Radu Țuculescu.

A mai luat cuvântul Voicu D. Rusu, care și-a manifestat bucuria că Otilia se află în mijlocul sătmărenilor. Este născută la Satu Mare, fiind fiica unor foarte buni prieteni ai săi din copilărie. ”Este o scriitoare înzestrată cu har de la Dumnezeu, ea continuă tradiția medicilor scriitori care s-au afirmat și în literatură. Scriitoarea detestă romantismele, se raportează cu franchețe la realitățile lumii înconjurătoare. Prin ceea ce scrie se recunoaște ziarista de odinioară”, a spus Voicu D. Rusu.

DSC_0006O analiză mai la obiect din punct de vedere al criticului literar a făcut-o Alexandru Zotta, care a făcut o mărturisire. Până astăzi nu i-a cunoscut pe autori, dar a fost o plăcută surpriză să constate că scriu foarte bine. Otilia Țigănuș nu caută metafore ieșite din comun, nu asta este pentru ea important, ci raportarea permanentă la existențialitate. ”Cartea ei de proză scurtă este o succesiune de povestiri. În spațiul ei provincial apar personaje bizare la prima vedere, sunt și momente comice. Zugrăvește cu măiestrie și momente de cameleonism legat de comportarea omului în diferite situații. În cartea sa sunt și pagini de analiză, o lume de trăiri interesante, aventuri erotice chiar. Personalul principal, cum va constata cititorul, se poartă surprinzător, analizează bine comportamentul ei în contextul actual al societății, ceea ce este un mare câștig”, a spus Alexandru Zotta. Valorifică bine și limbajul științific pe care îl aduce în literatură.

Otilia Țigănaș a vorbit despre evenimentele tragice întâmplate cu ea în urmă cu 18 ani în urma căruia a devenit foarte timidă, îi era frică chiar să dea un telefon. A mărturisit că după ea scrie mai bine și vorbește mai puțin bine. Treptat i s-a format dorința de a-și face cunoscute gândurile. A mai spus că este onorată că poate fi la Satu Mare, orașul unde a făcut și liceul, unde să-și prezinte cele două cărți. A mai povestit despre viața ei personală, cum își împarte timpul între profesiunea de medic de familie și scris.

La rândul său, George Vulturescu a afirmat că personal se bucură că Otilia Țigănuș ca scriitoare este recuperată de către sătmăreni. A asigurat-o că la Satu Mare sunt oameni valoroși iubitori și creatori de literatură. Otilia Țigănuș ”este un poet adevărat” are o fantezie debordantă. Pe amândoi scriitori i-a caracterizat ca pe niște rebeli și oameni deosebiți.

DSC_0007Au fost amintite apoi cărțile scrise de Radu Țuculescu. Acesta are o piesă de teatru aflată permanent în repertoriul teatrului din Praga. Cartea lui Radu Țuculescu a fost caracterizată ca fiind o carte despre muzică și poezie cu scene considerate colosale, la internat, în închisoare etc. Autorul excelează și prin faptul că scrie pagini despre femei foarte frumoase.

Cartea lui Radu Țuculescu a fost caracterizată la un moment dat ca fiind una dintre cele mai frumoase romane ale literaturii noastre, iar autorul unul dintre cei mai mari prozatori europeni. Cartea lui Radu Țuculescu îl are ca personaj principal pe Anghel Radu, clarinetist al cărui destin este întrerupt de la 17 ani, acuzat de o crimă comisă în curtea internatului liceului de muzică. Urmează ani de închisoare, survine momentul 1989 și încercările personajului de a-și ocupa locul în această lume. Personajele create sunt memorabile. Răzbunarea clarinetistului este subtilă. El îl servește în localurile sale pe pedagog cu mâncare gratuită până când acesta se îngrașă peste măsură. Lăsăm cititorului plăcerea de a descoperi toate dedesubturile povestirii.

În cadrul evenimentului literar momentele muzicale au cuprins piese interpretate de Georgeta Govor și Octavian Bud. Poetul Ioan Sălăjanu a dat citire unor epigrame la adresa autorilor, dr. Lia Ardelean a recitat o frumoasă poezie, iar autorii au oferit autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 aprilie 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.