A fost înlocuită placa de pe Muzeul de Artă, care atestă un mileniu de existență a Sătmarului

Luni, 4 aprilie, pe fațada clădirii care adăpostește Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc înlocuirea plăcii memoriale dedicate unui mileniu de existență a Sătmarului. Vechea placă pe care a fost inscripționat textul: ”S-a așezat această placă cu prilejul împlinirii unui mileniu de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare, octombrie 1972”, nu corespunde adevărului istoric.

placa-o-mie-de-ani5Felician Pop, directorul Muzeului Județean de Istorie a declarat că această placă din 1972 ”este o placă fantezistă, niciun document autentic nu demonstează că așezarea ar data din anul 972, deci placa este mincinoasă. A fost o fantezie milenaristă, atunci în 1972 și unei străzi din Satu Mare i s-a dat numele de Mileniului. Încercăm din mers să corectăm istoria”, a spus Felician Pop. Datarea s-a făcut cu 44 de ani în urmă cu aproximație, plus că vechea placă are și inexactități. Pe ea este reprodusă și cetatea de tip italian, care este mult mai târzie, din secolul al XVI-lea. Tot directorul Muzeului Județean a menționat că vechea placă va fi expusă la viitorul Muzeu al Comunismului care va fi realizat la Satu Mare.

Prezent la acțiunea de înlocuire a plăcii vechi, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef l-a felicitat pe Felician Pop pentru inițiativa pe care a avut-o. A lăudat multitudinea de evenimente culturale care se derulează într-un an în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în frunte cu directorul Robert Laszlo. Dacă în urmă cu mai mulți ani aici se realizau circa 30 de acțiuni culturale, acum au loc peste 300 de evenimente culturale. A mai vorbit despre alte realizări importante în domeniul culturii, reabilitarea caselor memoriale, organizarea sitului arheologic de la Medieșu Aurit. ”În cadrul Muzeului Județean lucrurile s-au pus în mișcare, deja sunt importante modificări. Până acum muzeul a fost ca și o capsulă a timpului, acum are o altă activitate”, a spus Adrian Ștef.

placa-o-mie-de-ani3Din pliantul realizat pentru acest eveniment citim că primele mențiuni documentare certe privind orașul Satu Mare datează din 1216. Este vorba despre o donație semnată de regele Andrei II și adresată comitelui Merc din Mintiu. Din 1230 datează un privilegiu adresat coloniștilor germani din Satu Mare și cuprinde drepturile și obligațiile acestora, și, în sfârșit, este pomenit un Aegidius plebans de Zathmar privind divizarea unor moșii la care acest paroh a fost prezent.

Evident că și Cronica lui Anonymus face pomenire despre Sătmar. Această cronică a fost scrisă pe la anul 1200. Evenimentele la care se referă sunt foarte greu de încadrat cronologic. Astfel, între momentul descris de Anonymus și anul 972 nu există nicio suprapunere cronologică, placa veche reprezintă doar o manifestare a propagandei comuniste, care a transformat anul 1972 în anul mileniuluii din motive ideologice. În 1972 se aniversau 25 de ani de la proclamarea Republicii și era un motiv excelent pentru o manifestare de mare anvergură precum cea a sărbătoririi mileniului. Toate evenimentele culturale și sportive din perioada 8 septembrie – 8 octombrie au culminat cu vizita la Satu Mare a lui Nicolae Ceaușescu în data de 3 octombrie 1972.

Noua placă este o sculptură în relief, reprezentând o stampă a cetății medievale a sătmarului și este opera artistului plastic Aurelian Busuioc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 4, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.