Scriitorul Emil Cioran va fi omagiat vineri la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, organizează vineri, 8 aprilie, cu începere de la ora 1200, în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr”, ”Medalion omagial Emil Cioran. 105 ani de la naștere”.

Afis_Emil CioranManifestarea va debuta cu prelegerea bibliotecarului Daniel Iojiban, intitulată ”Personalitatea și opera scriitorului, filozofului și omului de cultură Emil Cioran”, însoțită de expoziția de carte care ilustrează aspecte ale lucrării prezentate.

La invitația conducerii instituției organizatoare, evenimentul va fi onorat cu prezența managerului Bibliotecii Județene ”Astra” Sibiu, dr. Silviu Borș, un preocupat cercetător al operei pe care a lăsat-o moștenire generațiilor prezente scriitorul omagiat, Emil Cioran.

În agenda bibliotecii sibiene au fost și vor fi prezente evenimente culturale și proiecte editoriale prin care se dorește promovarea și valorificarea tezaurului de informații și documente care vizează opera și activitatea lui Cioran. În luna noiembrie a anului trecut, în cadrul manifestărilor ”Zilele Emil Cioran”, o serie din cele 600 de manuscrise ale filozofului, în mare parte scrisori către familie și prieteni, au fost dezvăluite publicului larg. Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu deține aceste documente inedite încă din 1996, fiind donate de fratele scriitorului, Aurel Cioran.

Un proiect editorial ambițios va reuni aceste 600 de manuscrise, printre care și câteva scrisori de la Emil Cioran către Constantin Noica, dar și către alți scriitori, într-un volum ce va fi tipărit de către Biblioteca „Astra”.

Prezent la Satu Mare, Silviu Borș va prezenta cele două volume ”Opere – Emil Cioran”, editate în anul 2015 de Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, dar și reproducerile valoroaselor manuscrise pe care le deține Biblioteca Județeană ”Astra” Sibiu.

La eveniment sunt invitați să participe scriitori, oameni de cultură, jurnaliști, profesori, elevi și studenți, dar și publicul pasionat de opera lui Emil Cioran.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 6, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.