Aurel Țenț expune ”Studii de portrete” la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Miercuri, 6 aprilie, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a avut loc vernisajul expoziției ”Studii de portrete” a pictorului Aurel Țenț. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean și în colaborare cu Asociația Culturală Sătmărenii. Moderatorul evenimentului a fost dr. Ștefan Enyedi din partea instituției gazdă.

DSC_0009Primul care a luat cuvântul a fost directorul CJCPCT, Robert Laszlo care a scos în evidență tematica mai aparte a expoziției maestrului Aurel Țenț. Ultima expoziție a artistului la Centrul de Creație a avut loc în anul 2009. Acum maestrul Țenț s-a întors cu o nouă expoziție. Studiul portretelor este o artă puțin mai dificilă. Aurel Țenț are capacitatea de a transpune pe pânză chipul personajului ales dar și trăirile acestora. Robert Laszlo a mulțumit artistului faptul că a ales Centrul de Creație pentru a expune portretele realizate.

DSC_0001

DSC_0002Dr. Ștefan Enyedi a făcut o trecere în revistă a principalelor date din biografia artistului, care s-a născut la 18 noiembrie 1930 la Oradea. Aici a făcut și studiile apoi Facultatea de Arte Plastice din Cluj și Facultatea de Prelucrare a Lemnului de la Brașov. După pensionare s-a stabilit la Satu Mare. De 20 de ani este membru al Asociației Artiștilor Plastici din Satu Mare. Artistul se inspiră din natură dar și din Biblie, are un stil original. A realizat multe tablouri cu peisaje maramureșene dar și italiene. Este un admirator al portului popular. Vorbitorul a subliniat că artistul are o mână sigură, a realizat multe portrete ale colegilor cu ocazia taberelor de creație. El jonglează bine cu culorile, pictează după ce a făcut un studiu temeinic al personajelor sale surprinse în diferite ipostaze. Redă caracterele pregnante ale personajelor și nu urmărește prin tot ce face o popularitate ieftină.

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005Aurel Țenț a mărturisit că el transpune în tablourile sale ceea ce simte. Ar putea vorbi mai mult despre fiecare lucrare în parte. Realizează portretele după un studiu temeinic. Portretul colegului de asociație, Vasile Koter, este cel care a deschis seria portretelor artiștilor în cadrul taberelor de creație. Este păcat că multe din portretele realizate în tabere s-au pierdut. Se păstrează mai ales portretele realizate din anul 2010, un număr de 24 de portrete, care sunt prezente în expoziție.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop a mărturisit că întotdeauna a fost alături de pictorul Aurel Țenț. În tablourile sale putem sesiza vibrațiile artistului care și de data aceasta are o expoziție foarte unitară. Este un bun observator al mediului, atunci când creează are un har deosebit. Expoziția în sine pare una puțin elaborată, tablourile nu au ramă și cu toate acestea artistul creează adevărate poezii prin tablourile sale.

A mai luat cuvântul poetul Damian Stan care a făcut mai multe aprecieri la adresa tablourilor expuse. El a spus că se bucură că Aurel Țenț are o creștere valorică permanentă în creația sa. Manifestă multă energie, dovedește că are mult har atunci când creează.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 6, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.