Legea 335/2013 reglementează pentru absolvenții de învățământ superior, perioada de debut în profesie

Legea 335/2013 reglementează pentru absolvenții de învățământ superior, perioada de 6 luni de debut în profesie, în conformitate cu art. 31 aliniat (5) din Legea 53/2003 din Codul Muncii, republicată cu modificările și completările ulterioare, cu exceptia profesiilor pentru care există reglementări speciale.

laptop-muncaScopul executării stagiului este de a asigura tranziția absolvenților de învățământ superior de la sistemul de educație la piața muncii, de a consolida competențe și abilități profesionale la cerințele practice și exigențele locului de muncă, de a dobândi experiență și vechime în muncă și după caz în specialitate.

Stagiarul pe perioada stagiului se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei renumerații denumite salariu, în baza unui contract individual de muncă și a contractului de stagiu. Activitatea stagiarului este coordonată de un mentor pe întreaga perioadă de stagiu.

Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condițiile prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în vigoare prevăzută de Legea nr. 76/2002.

Angajatorii care beneficiază de subvenție sunt obligați să mențină raporturile de muncă ale stagiarilor pe perioada contractului de stagiu încheiat.

În situația în care contractul individual de muncă încetează la inițiativa angajatorului, anterior datei prevăzute în contractul de stagiu, acesta este obligat să restituie agenției sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raportului de muncă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 7, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.