Exercițiu la Ocolul silvic din Ciumești, cu scopul gestionării situaţiilor de urgenţă generate de incendii de pădure

În data de 7 aprilie 2016, la Ocolul silvic „Salcâmul” Ciumeşti s-a desfăşurat exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă antrenarea structurilor de intervenţie, a personalului Ocolului Silvic „Salcâmul” Ciumeşti şi a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Ciumeşti, Sanislău, Urziceni şi Foieni în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii de pădure.

DSC_0609Obiectivele acestui exerciţiu sau referit la: verificarea viabilităţii Planului propriu de intervenţie împotriva incendiilor în masă şi a Planului operativ de intervenţie pentru stingerea incendiilor de proporţii izbucnite la fondul forestier al Ocolului Silvic „Salcâmul” Ciumeşti şi îmbunătăţirea conţinutului acestora, pe baza concluziilor şi învăţămintelor desprinse pe timpul desfăşurării exerciţiului şi a celor reieşite din intervenţiile la incendiile de pădure;

asigurarea conducerii operaţiunilor de intervenţie la stingerea incendiului de către autorităţile investite (prefect, primarul comunelor Ciumeşti, Sanislău, Urziceni şi Foieni şi conducerile tehnico-administrative ale Ocolului Silvic „Salcâmul” Ciumeşti, operatorilor economici şi instituţiilor publice din judeţul Satu Mare cu care se cooperează).

DSC_0597

DSC_0615Scenariul exerciţiului a presupus izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, cu manifestare atât la litieră, cât şi la coronament.

O altă situaţie tactică stabilită a fost aceea a unei explozii a unui element de muniţie rămas neexplodat din conflictele armate din cel de-al II-lea război mondial, în urma căreia doi lucrători din cadrul Ocolului silvic au fost răniţi.

În cadrul acestei situaţii sa urmărit modul de constituire a echipelor de căutare salvare, extragerea victimilor, acordarea primului ajutor, transportul acestora la cea mai apropiată unitate spitalicească, precum şi modul de acţiune a echipei pirotehnice pentru asanarea teritoriului, identificarea, ridicarea şi transportul elementelor de muniţie găsite.

DSC_0619

DSC_0686Structuri implicate: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare,  Grupa operativă a I.S.U.J. Satu Mare; Secţia de Pompieri Carei; Detaşamentul de pompieri Satu Mare; Alte forţe: Comitetele Locale Pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Ciumeşti, Sanislău, Urziceni şi Foieni; Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Ciumeşti, Sanislău, Urziceni şi Foieni; 1 echipaj de poliţie; 1 pluton de jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare; 1 grupă de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, 1 pluton de militari Batalionul 52 Geniu; 10 lucrători silvici de la Ocolul Silvic „Salcâmul” Ciumeşti.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.