24 martie 2013 – Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă gravă care dacă se tratează corect se vindecă. Altfel, dacă nu este tratată corect şi complet, tuberculoza duce la moarte.

rakesh-b-pherwani-doctor-dr-spring-texas-tx-xray-reviewInfecţia se transmite mai ales prin aer (de la omul bolnav, prin tuse, strănut, căscat şi în timpul vorbirii, mai ales dacă stau mulţi în aceeaşi cameră şi nu prea aerisesc), sau pe gură (folosind lapte care nu a fost fiert sau mestecând mâncarea pentru a fi dată bebeluşului). Boala afectează cel mai adesea plămânii, dar se poate localiza în orice organ, mai ales la copii.

Simptomele sunt următoarele:

-tuse care ţine mai mult de 3 săptămâni,

-lipsa poftei de mâncare,

-slăbire în greutate,

-stare de oboseală mai tot timpul,

-transpiraţii, mai ales noaptea,

-subfebrilităţi (temperatură de 37-37,5 ºC), mai ales spre dimineaţă,

-mai rar, posibil tuşit cu sânge.

La apariţia acestor semne trebuie să se mergeţi la medic, la dispensarul de pneumoftiziologie (dispensar TBC) sau spitalul de pneumoftiziologie (spitalul TBC). 

Nu uitaţi: tuberculoza nu doare! Este foarte important să se recunoască boala cât mai devreme ca să se înceapă tratamentul. Tratamentul făcut din timp vindecă cel mai uşor boala.

În cazul descoperirii tuberculozei la un pacient este necesară examinarea membrilor de familie şi a celorlalte persoane din anturajul bolnavului, deoarece acesta răspândeşte infecţia, putând îmbolnăvi întreaga familie. În cel mai mare pericol sunt copiii pentru că sistemul lor imunitar nu este suficient de dezvoltat şi pot dezvolta forme foarte grave de tuberculoză.

Vă informăm că vaccinul BCG ce se administrează copiilor, nu poate asigura evitarea îmbolnăvirii cu TBC, dar asigură prevenirea formelor deosebit de grave la copii.

Tuberculoza este o boală vindecabilă, dar numai dacă tratamentul este făcut corect. Nerespectarea tratamentului prescris, întreruperea precoce a tratamentului (chiar dacă bolnavul începe să se simtă mai bine) duce la recădere şi cronicizare, care sunt foarte greu de tratat.

Ascultaţi medicul şi respectaţi tot ce vă recomandă, atât examinările medicale cât şi tratamentul, ca să vă vindecaţi! Tratamentul durează mai multe luni de zile. Medicamentele (tablete şi posibil injecţii) se iau sub control medical. Pe lângă medicamente este nevoie şi de odihnă obligatorie, alimentaţie sănătoasă şi evitarea băuturilor alcoolice şi a fumatului.

Din păcate, pacienţii de tuberculoză care nu respectă tratamentul medicamentos, „sar peste câteva doze”, practic călesc, întăresc bacilii tuberculozei, care devin rezistenţi la tratament. Tuberculoza multi-drog-rezistentă reprezintă o situaţie specială, foarte greu de tratat.

Se ştie că tuberculoza, sub tratament corect şi complet, se vindecă – însă în lipsa tratamentului, sau în urma unui tratament incorect, incomplet, boala se agravează, se cronicizează şi poate duce la deces. Din păcate, sunt mulţi pacienţi, care mor de TBC (boală de altfel curabilă şi vindecabilă), pentru că nu iau în serios tratamentul, sau pentru că pur şi simplu cred că este o ruşine să se afle că au TBC. Tuberculoza nu este o ruşine ci o boală serioasă pentru care trebuie făcut tratamentul condus de medic. Persoana tratată şi vindecată de tuberculoză este o persoană sănătoasă, care nu mai prezintă nici un pericol pentru cei din jur.

Pacienţii care au tuberculoză nu plătesc pentru tratament. Tratamentul tuberculozei este gratuit chiar şi pentru cei care nu au asigurare de sănătate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 22, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.