Voicu D. Rusu a citit la cenaclul ”Afirmarea” fragmente din cartea ”Nisipul clepsidrei sparte”

Miercuri, 13 aprilie, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” a avut loc o nouă ședință de lucru a cenaclului ”Afirmarea”. De data aceasta a citit proză binecunoscutul scriitor și om de cultură Voicu D. Rusu. Fragmentele de proză citite fac parte dintr-o viitoare carte, pregătită pentru tipar, cu titlul ”Nisipul clepsidrei sparte”.

DSC_0004Cel care a deschis discuția pe marginea textelor citite a fost poetul Gheorghe Cormoș, care din start a remarcat că a audiat o descriere frumoasă, metaforică, o descriere ”în mod adecvat” în care apar apoi personajele și dialogurile. ”Autorul are meritul de a descrie realitatea așa cum este într-o frazare corectă, fără balast. Textul este un adevărat poem”, a spus Gheorghe Cormoș.

Cuvinte de apreciere a rostit și Claudiu Govor, care a caracterizat textul unul contemporan, de o simplitate excepțională, cititorul este stimulat să citească povestirile până la capăt, textul fiind de o corectitudine exemplară din punct de vedere gramatical.

DSC_0003La rândul său, George Vulturescu și-a exprimat încrederea că după vreo doi ani în sfârșit cartea va vedea lumina tiparului. Poveștile pe care scriitorul le așterne acum pe hârtie, au fost audiate cu diferite prilejuri, nu îi sunt necunoscute. Textul are un aer poetic, în care se poate sesiza și un substrat de umor. În multe pagini evocă personaje în vârstă, având multă experiență de viață. Autorul are o bogată imaginație, fără de care nu s-ar putea naște un text de valoare. Spațiile povestirilor sunt descrise cu talent. Portretele sunt creionate cu talent.

Editorul și scriitorul George Terziu s-a referit la conținutul textelor din care aflăm lucruri importante. ”Este o proză care se conduce singură, nu scriitorul conduce proza. El se îngrijește de fiecare personaj, care dau la iveală o proză de compoziție. Atmosfera textului este captivantă și reiese clar o nostalgie a autorului după locurile descrise. Sunt surprinse ipostaze interesante. Într-un univers închis, autorul face multe spărturi”, a spus George Terziu.

Poetul Ioan Andreica a dat glas bucuriei că a putut audia o frumoasă creație în proză. Și el a sperat că autorul va da la tipar cât mai repede volumul său, care nu este un roman nici memoriu ci povestiri bazate pe realitate. Textul uimește prin acuratețe, e scris cu un real talent. Același lucru l-a afirmat și scriitorul Mihai Sas, scriitorul dă dovadă de o vastă cultură, scrie ceea ce crede că trebuie să scrie și este important faptul că nu jignește pe nimeni. Cititorul află din cuprinsul povestirilor realitatea unei societăți la un moment dat.

DSC_0005Ioan Anițaș a remarcat că cititorul, ascultând povestirile, are impresia că se află în mijlocul unei realizări cinematografice. Autorul surprinde foarte bine drama așezărilor rurale care în cea mai mare parte trece printr-un proces de îmbătrânire. A remarcat o caracteristică a omului de la țară, faptul că el este hâtru de multe ori și deși are poate mai puține școli, este  binecrescut, respectuos, cu școala vieții. Povestirile surprind și evenimente petrecute după anul 1990. Și-au mai exprimat părerea despre textele citite Ioan Sălăjanu, Voicu Șichet, care au reținut tonul vesel al povestirii în unele locuri și caracterul realist al personajelor tipice lumii rurale.

În final, Voicu D. Rusu a mulțumit pentru cuvintele de apreciere rostite. A cerut părerea cenacliștilor în legătură cu intenția de a da fiecărei povestiri un titlu separat. Părerile au fost în această chestiune foarte diferite, dar cu toții au afirmat în cele din urmă dreptul autorului de a lua o decizie definitivă.

Momentele muzicale au fost realizate de Georgeta Govor și Angela Munteanu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.