Pictorița Ecaterina Estan a deschis la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Satu Mare prima expoziție personală

Joi, 14 aprilie 2016, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a pictoriței Ecaterina Estan. Moderatoarea evenimentului a fost Maria Varga, care a făcut precizarea că este o expoziție deosebită atât prin tablourile frumoase expuse cât și prin faptul că pictorița a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani, ocazie cu care expune minunate tablouri reprezentând flori și peisaje în cea mai mare parte. 

1Au fost prezenți la vernisaj președintele A.A.P. Satu Mare, Gergely Csaba, prim-vicepreședintele A.A.P., Ștefan Tillinger, vicepreședintele asociației, Monica Keresztesi, managerul Școlii de Artă Satu Mare, Mircea Deac.

2Cel care a vorbit cu mult profesionalism și explicații necesare a fost profesorul Gheorghe Gheorghiade, fost director al Liceului de Arte Satu Mare. El a caracterizat expoziția ca fiind o adevărată ”Bucurie a picturii”, un titlu ce se potrivește de minune expoziției. Autoarea tablourilor are o experiență artistică de cinci ani. Ea este acum în măsură, după pensionare, să se dedice unei pasiuni mai vechi, din timpul liceului, pictura. Are o personalitate sensibilă, este cultivată. Treptat, ca elevă a Școlii de Arte din Satu Mare a însușit cunoștințele necesare, studiind alături de profesoara Szodoray Parádi Hajnalka.

Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de Lőrincz Tünde și Lőrincz Szilveszter.

3Privind tablourile sale ajungem la concluzia că pune un mare accent pe coloristică. Naturile statice, peisajele sunt realizate într-un stil postmodernist. Este neîntrecută în a picta marea, precum Marea Egee. Expune foarte multe peisaje, cu o succesiune de planuri coloristice, peisajele au perspectivă și ne surprinde cu cele mai mici amănunte. Podul de peste Someș este o frumoasă realizare cu un joc de lumini excepțional, în momentul apusului de soare. Surprind apoi peisajele mediteraneene care crează o atmosferă de mister ”pictate cu culori de argint”. Este neîntrecută și în pictarea florilor, pictează deopotrivă lalele, gladiole, bujori, toate transmit o atmosferă de bucurie și bună dispoziție. Este bine că peisajele sale sunt scutite de monotonie. Florile sunt în vaze frumoase care egalează de cele mai multe ori frumusețea florilor. Florile ei mai exprimă bucuria noii vieți pe care o trăiește autoarea. Gheorghe Gheorghiade a concluzionat că putem vizita o expoziție frumoasă cu tablouri care fac cinste oricărei galerii de artă.

4

5

6

7

8Au fost prezentate și principalele date din biografia artistei. Ecaterina Estan s-a născut la Satu Mare la 12 aprilie 1946. A absolvit Institutul Politehnic din Timișoara și a profesat până la pensionare ca inginer chimist. Din anul 2010 a studiat grafică și pictură la Școala de Arte din Satu Mare sub îndrumarea profesoarei Szodoray Paradi Hajnalka și Robert Abkorovits. Din 2013 este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. A participat la numeroase expoziții colective la Hodod, Carei, Cluj-Napoca, în Ungaria la Téglás, Csenger, Debrecen.

Mircea Deac s-a declarat impresionat de această expoziție a unei artiste cu un talent deosebit, care și-a însuțit și perfecționat cunoștințele la Școala de Arte din Satu Mare. Mircea Deac s-a arătat bucuros că poate participa la o frumoasă expoziție a unei foste eleve a școlii pe care o reprezintă. A vorbit de talentul deosebit al artistei, de faptul că Satu Mare se dovedește a fi un excelent centru de multiculturalitate. În încheiere a făcut apel ca tot mai mulți sătmăreni să frecventeze Școala de Arte.

9

10

11

12

13Ecaterina Estan s-a adresat celor prezenți atât în limba română cât și în limba maghiară. A vorbit despre drumul ei în arta plastică, și-a exprimat bucuria, că în sfârșit, se poate dedica unei vechi pasiuni, pictura. A recunoscut că a învățat multe, dar știe că mai are de învățat și de acum înainte. În expoziție a adus doar o parte din tablourile sale, cele mai reprezentative și a mulțumit tuturor pentru ajutorul primit în organizarea expoziției.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.