Muzeul Orășenesc, cel mai cunoscut obiectiv cultural și turistic al orașului Tășnad

Cel mai cunoscut obiectiv cultural care reține atenția oricărui turist sosit în orașul Tășnad este Muzeul Orășenesc, care funcționează într-o fostă reședință nobiliară, vechiul castel Cserey Fischer. Clădirea a fost construită în anul 1771 în stil baroc. Această clădire a fost restaurată și declarată monument istoric și care astăzi adăpostește colecțiile Muzeului Orășenesc.

muzeu_tasnadÎn anul 1995 muzeul a fost reorganizat de către specialiștii Muzeului Județean Satu Mare. Aici se păstrează elemente specifice culturii materiale și spirituale din zonă, o serie de mărturii privind evoluția așezării de-a lungul secolelor, predominând materialele legate de viața materială de tip tradițional. Este cunoscut că în zonă au funcționat numeroase ateliere meșteșugărești. În sălile muzeului găsim expuse exponate care vorbesc despre activitatea breslelor. O gamă bogată de ceramică frumos ornată, unelte agricole, cele folosite la prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor de animale. Creativitatea femeilor din popor este ilustrată prin materialele textile frumos decorate și realizate cu multă măiestrie.

În urma săpăturilor de-a lungul vremii au ieșit la lumină mărturii care merg până în preistorie, în neolitic, demonstrând o locuire neîntreruptă până în zilele noastre. Arheologii au pus în evidență pe terasa pârâului Cehal, au identificat o așezare din epoca neolitică, încadrat în Cultura Criș. O așezare din epoca bronzului a fost pusă în evidență cu ocazia lucrărilor din zona ștrandului termal. Alte descoperiri s-au făcut în Valea Cehalului pe malul drept, topoare de piatră, la viile de stat, un alt sit arheologic.

muzeul-tasnad-bai_52d5813349711_bÎn apropierea fermei pomicole un sit arheologic a fost descoperit în 1909, alt sit arheologic s-a descoperit în curtea școlii din Cig, datând din epoca romană târzie. La Sărăuad, în zona bisericii au ieșit la lumină fragmente ceramice din epoca bronzului târziu. Evident că viitoarele cercetări vor scoate la lumină noi dovezi ale civilizației de pe aceste meleaguri.

Printre obiectivele culturale ale orașului Tășnad mai menționăm: Biserica Reformată din secolul al XV-lea, Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Sf. Grigore Teologul din Sărăuad, datând din 1777, Biserica Romano-Catolică din 1905.

O bogată viață culturală se desfășoară la Casa de Cultură și Biblioteca Orășenească. Prima datează din 1926 cea de a doua realizat în mai multe etape până în 1968. Casa de Cultură funcționează din 1948, într-o clădire construită în 1909 care inițial a fost cazinou. Un loc important în viața culturală a orașului a îndeplinit vechiul cinematograf, construit în 1911 cu 350 de locuri. În prezent această sală, purtând numele de Sala Unirii servește ca sală de spectacole.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.