Cea de-a VII-a ediție a festivalului ”Chants, sons sur scène” este în pregătire la Satu Mare

Profesorii de limba franceză din județul Satu Mare pregătesc cea de-a șaptea ediție a festivalului de muzică franceză ”Chants, sons sur scène”, care va avea loc vineri, 22 aprilie la Casa de Cultură. Evenimentul este organizat de Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF) în parteneriat cu Institutul Francez și Ambasada Franței în România. Festivalul a pornit cu pași mici și în câțiva ani a devenit un eveniment de înaltă ținută care antrenează tot mai multe școli din toate colțurile județului nostru.

DSC_1500Datorită susținerii oferite de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Primăria Negrești-Oaș, Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic Satu Mare, concursul a luat amploare, ajungând în ultimii ani să atragă sute de elevi și profesori și să promoveze tinere talente ce au reprezentat cu onoare județul nostru mai departe și de care suntem cu toții mândri. Este vorba despre tineri precum Tincuța Fernea, Tudor Toduț, Bogdan Bratiș sau Ingrid Szilagyi, toți laureați ai festivalului ”Chants, sons sur scène”.

DSC_1333De asemenea, pe scena festivalului au fost prezentate creațiile unor designeri sătmăreni importanți, precum Alena Ignătescu, Monica Ștrango, Ciprian Crăciun, Mihaela Pastor, Karra Launi, dar și hair-stilistul Adriana Popescu, make-up artistul Alina Marchiș și alții, dar și dansatori talentați de la Royal Dance și Loga Dance, trupa de balet coordonată de prof. Gabriela Tănase sau trupa Celtic Fire din Tășnad, precum și numeroși elevi talentați de la Liceul Teoretic Negrești-Oaș și de la Școala de Arte Satu Mare.

DSC_0814De-a lungul timpului, festivalul a fost onorat de prezențe ca: Christophe Pomez, directorul Institutului Francez, Francois Richerme și Vincent Henry, atașați pentru cooperare culturală la Institutul Francez din Cluj-Napoca, Adrian Ștef, președintele consiliului județean Satu Mare, Coica Dorel, primar Satu Mare, Fedorca Aurelia, primar Negresti-Oas, Roman Mariana și Mondici Claudiu, inspectori școlari generali, Viman Ioan, directorul Casei Corpului Didactic, Iura Ioana, inspector de limbi moderne, Bud Viorel, directorul Liceului Teoretic Negrești-Oaș, Pop Felician, Bran Ioana, consilieri județeni, Roca Radu, viceprimar Satu Mare și alte nume importante din țară și străinătate.

În fiecare an, cu sprijinul Institutului Francez, festivalul s-a bucurat de prezența unor tineri artiști francezi precum Marielle Rastoul (2011) sau Valerie Fagalde (2012), dar și de artiști consacrați precum mezzosoprana pariziană Roula Safar (2014). În 2015 pe scena filarmonicii „Dinu Lipatti” a concertat trupa Rapsodie, iar festivalul de anul acesta va avea ca invitată trupa franceză Jane For Tea, pe scena Casei de Cultură din Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.