Expoziție de carte veche realizată de muzeografii Kereskényi Sándor și Mihai Andrei Mocan, la Carei

Vineri, 15 aprilie 2016, de la ora 17.00, în Sala de Expoziții de la etajul Castelului Károlyi din Municipiul Carei, a avut loc vernisajul expoziției de carte veche realizată de muzeografii Kereskényi Sándor și Mihai Andrei Mocan.

1Vernisajul a fost deschis de către Hágó Nándor, șef de secție la Muzeul Municipal Carei, care a prezentat detalii despre importanța realizării unei astfel de expoziții. Au mai luat cuvântul muzeografii Mihai Andrei Mocan și Kereskényi Sándor, aceștia relatând informații despre cărțile expuse.

4Momentele artistice au fost realizate de Pop Niculina și Németi Tamara care au interpretat două melodii de muzică ușoară. Acestea au fost acompaniate la chitară de prof. Szűcs József. Adrian Ștefănuți a recitat poezia ”Cartea” de Vasile Voiculescu, iar Vitéz Júlia a citit eseul lui Szerb Antal, intitulat „A szép könyvről” (Despre cartea frumoasă).

DSC_0652mExpoziţia de carte veche cuprinde un număr de 75 de cărţi în limbi precum slavonă, latină, germană, maghiară, română din următoarele domenii: religie, filosofie, literatură, științe. Cea mai veche carte tipărită este din anul 1568 iar cea mai nouă este din anul 1911.

2O importantă carte care a circulat pe aceste meleaguri, prezentă în expoziție este Cartea românescă de învăţătură sau Cazania lui Varlaam, tipărită la Iaşi în anul 1643, în limba română cu caractere chirilice. Este o tipăritură cu un larg răsunet în viaţa spirituală a poporului nostru, în decursul secolelor trecute. Este scrisă de mitropolitul Varlaam al Moldovei şi cuprinde predici la pericopele evanghelice ale duminicilor şi sărbătorilor. Cărtile expuse au fost tipărite la: Blaj, Sibiu, Alba Iulia, Iaşi,Râmnic, Bucureşti, Lvov.

3Expoziția va putea fi vizitată timp de două săptămâni, conform programului Muzeului Municipal Carei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 15, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.