Scriitorul și jurnalistul Iosif Țiproc a fost evocat la Centrul de Creație

Scriitorul și jurnalistul sătmărean Iosif Țiproc a fost omagiat vineri, 22 martie la Centrul de Creație, printr-un “Medalion memorial”, organizat de Consiliul Județean Satu Mare, Asociația Scriitorilor din Nord-Vest și Centrul Județean de Conservare și promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare.

Comemorare Iosif Tiproc (23)

Manifestarea a debutat cu decernarea premiilor primei ediţii a Concursului de reportaje “Iosif Ţiproc”. Marele premiu a fost oferit lui Dumitru Surd și lui Nicu Goje, de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Bariţiu” din Livada, iar premiul special din partea familiei Ţiproc a fost oferit lui Mark Voinescu de la Colegiul Tehnic “Traian Vuia”. Alte 25 de lucrări au primit premii de originalitate. În total, au fost premiate peste 70 de lucrări participante.

Iosif Țiproc a fost evocat ca personalitate a presei și literaturii sătmărene prin prezentarea celor șapte cărți lansate de el de-a lungul timpului, adăugându-se o prezentare video cu imagini de la evenimentele semnificative la care a participat autorul. Gazda și moderatorul întâlnirii a fost Felician Pop, alături de care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Mircea Govor, profesorul George Achim, preoții Radu Hutton, Dumitru Roman și Vasile Goje, poetul Ion Bala, precum și alți prieteni și apropiați ai lui Iosif Țiproc printre care s-au remarcat soția sa, Mariana și fiica Manuela. Pianista Lavinia Dragoș a oferit câteva momente muzicale tuturor celor prezenți.

Luând cuvântul, Adrian Ștef l-a prezentat pe Iosif Țiproc ca pe o valoare a scrisului sătmărean și ca un model pentru tinerii jurnaliști: “Este o misiune grea pentru mine să vorbesc despre Iosif Ţiproc, mai ales că îmi vine greu să cred că au trecut deja aproape trei ani de la neaşteptata lui dispariţie. A fost un mare apărător al satului sătmărean. Era unul din susţinătorii ideii că satul sătmărean merită să-şi recapete mândria, integritatea şi vitalitatea, păstrându-şi totodată intacte valorile şi preţuindu-le ca element definitoriu pentru identitatea sa. Efortul pe care l-a depus pentru această cauză m-a inspirat şi pe mine să pun un accent deosebit în programul meu politic pe scoaterea din izolare a satelor mici şi a cătunelor din judeţ.

Cărţile lui, multe la număr şi interesante, s-au născut toate din iubire. Ne-a iubit pe noi atât de mult, încât, noi la un loc n-am putea să-l iubim pe el atât cât ne-a iubit el singur. Această iubire s-a transformat în acele cărţi frumoase.

Iosif Ţiproc a fost un model pentru tinerii jurnalişti şi scriitori. Faptul că am organizat un concurs de reportaje care îi poartă numele este cea mai bună modalitate de a-i păstra vie amintirea. Şi cred că şi el, de acolo de sus din ceruri, se bucură că mai sunt jurnalişti sau scriitori care scriu reportaje şi nu se limitează doar la ştiri senzaţionale şi la bombe de presă.

Iosif Ţiproc va rămâne în inimile tuturor celor care l-au cunoscut, i-au citit articolele şi-i vor citi cărţile. Iosif Ţiproc va avea mereu locul său unic, de neînlocuit. Dumnezeu să-l odihneacă în pace!”

Într-un final, participanții s-au deplasat la cimitirul de pe Strada Rodnei din municipiu, unde au fost depuse jerbe de flori din partea instituţiilor organizatoare, la mormântul celui care a fost Iosif Ţiproc.

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 22, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.