Recent a apărut numărul 1 pe anul 2016 al revistei de opinii și atitudini culturale „Mesagerul Albastru”

Semnalăm apariția de curând a numărului 1/(14) 2016 a revistei de opinii și atitudini culturale „Mesagerul Albastru”, al cărei fondator este profesorul scriitorul Ioan Andreica.

copertaPrimele pagini ale revistei sunt dedicate poeziei, cu poeme semnate de Victoria Fătu Nalațiu și Radu Viorel Ispas. Victoria Fătu Nalațiu este poetă, prozatoare, pictoriță, dramaturg și activist cultural, care se bucură de o largă recunoaștere internațională. Este prezentă în antologii poetice din Croația, Japonia, Franța, Canada, Mexic și Islanda. În anul 2015, în cadrul Concursului Literar Internațional Corona din Italia i s-a acordat [Mențiune specială” pentru poezie. Poezia „Vise” publicată în „Mesagerul Albastru” apare și în traducerea italiană a Liviei Mărcan.

Ispas Radu Viorel este craiovean, absolvent al facultății de electromecanică. Până în prezent a publicat 33 de cărți, 27 de proză și şase în versuri.

Tot poezie semneză și Adriana Weimer din Lugoj, membră a Uniunii Scriitorilor din România, autoare a şase volume individuale de poezie și 6 colective, iar Carmen Felicia Băințan proză, „Discuții pe două cărări”. Dana Maria Criste, care recent și-a lansat volumul de poeme „Aproape de liniștea simțirii”, volum apărut la Editura Inspirescu, publică cinci poeme ce denotă un scris matur și profund: „Raiul pe pământ”, „Urma ta”, „Închisori”, „Am suflet deschis”, și „Te bucuri”. „Vămile gândului au paznici de lumină, iar scrisul e lacrima Cuvântului, adesea catedrală în înălțată la cer”, sunt gândurile mărturisite de Livia Mărcan în eseul „Ireversibila întoarcere”.

„Trecătoarele daruri” este titlul volumului de poeme semnate de Nora Danciu Ferentz. Cartea cuprinde un număr de 33 de poeme pline de meditație ce vădesc o „maturitate deplină de meșteșug și creație poetică, versuri de mare sensibilitate și trăire sufletească”.

Ioan Andreica este autorul unei lucrări „cu tematică curajoasă și pretențioasă”, scrie profesorul Nicolae Pop. Este vorba despre „Religii și biserici la Chilia, județul Satu Mare”, lucrare care s-a născut pe baza consultării unui fond documentar vast”. În lucrare se surprinde foarte bine lupta românilor ortodocși pentru apărarea credinței tradiționale, dar și tenacitatea greco-catolicilor pentru preluarea unor noi arii religioase.

Tot sub semnătura lui Ioan Andreica apare și eseul „Forțe interne și externe au demolat statul modern edificat de Alexandru Ioan Cuza”, în care se încearcă să se răspundă la motivele abdicării forțate a lui Alexandru Ioan Cuza, în noaptea de 10/11 februarie 1866, și aducerea unul prinț străin. Concluzia autorului este că: ”Nației române îi lipsește caracteristica demnității de a fi stăpână în spațiul său”.

Paginile revistei se încheie cu pagini de epigrame politice, semnate de binecunoscuții epigramiști Toma G. Rocneanu și Vasile Bărbuș Crățu. Prezentăm două din aceste epigrame foarte de actualitate: „Doamne cum de tu ne lași/ S-avem parlamentari lași/ În loc să facă legi-n țară/ Fac legile să fure iară!”. (T.G. Rocneanu). „Klaus decreta sporadic/ ,,Vreau guvern numai al meu”/ Tehno, garantat și ieftin/ și l-a cumpărat cu-n …leu”. (Vasile Bărbuş Crățu).

 Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 18, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.