Tehnologii moderne și ecologice de amenajare de spații verzi și locuri de joacă

Cu ocazia evenimentului ecologic “22 Aprilie – Ziua Mondială a Pământului”, în data de 20 aprilie, la Complexul de educație ecologică “Casa verde” din Grădina Romei a avut loc seminarul intitulat ”Tehnologii moderne și ecologice de amenajare de spații verzi și locuri de joacă”, organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare cu sprijinul Play Plus Ro Srl. Satu Mare, Tiptiptap – Companie estoniană producătoare de mobilier de joacă și S-Tér Kft. Budapesta, în vederea promovării la nivelul județului Satu Mare, conform cerințelor Uniunii Europene, a amenajării de spații verzi și a realizării la nivelul fiecărei comunități sătmărene a cel puțin unui loc de joacă  pentru copii realizat din materiale ecologice.

IMG_4708În sala de conferințe a complexului ecologic s-au întrunit 35 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice, primării din județ, ONG-uri de mediu, firme de specialitate și instituții de învățământ preșcolar. La deschiderea conferinței, Elisabeta Békéssy, directorul executiv al APM Satu Mare a subliniat semnificația evenimentului ecologic, punctând necesitatea extinderii spațiilor verzi pentru asigurarea fiecărui cetățean a unei suprafețe de 26 mp, așa cum cere Uniunea Europeană, respectiv importanța realizării în spațiile verzi a locurilor de joacă  din material reciclabile.

Firmele invitate la seminar sunt recunoscute pe plan European tocmai prin specificul activității lor de  valorificare a deșeurilor reciclabile. Totodată a recomandat tuturor celor care doresc să acceseze finanțări europene, în proiect să prevadă și obiective de amenajare de spații verzi și realizare de locuri de joacă ecologice pentru copii, acestea bucurându-se de  apreciere din partea evaluatorilor.

Mesajul prefectului Radu Bud cu ocazia evenimentului ecologic a fost transmis de managerul public  Cristian Marița, care a felicitat organizatorii pentru preocuparea și contribuția pe care și acest seminar o va avea în  soluționarea problematicii de mediu, gestiunea deșeurilor și spațiile verzi.

În continuare, Bányai Klára directorul firmei  Play Plus Ro Srl din Satu Mare a prezentat pe scurt firma pe care o conduce și apoi i-a dat cuvântul Evelinei Koort, manager de vânzări, reprezentant al companiei estoniene Tiptiptap, producător de mobilier ecologic pentru locuri de joacă, care a prezentat soluțiile tehnice de proiectare de spații verzi și locuri de joacă ecologice, subliniind faptul că se folosesc numai materiale de calitate în fabricarea pieselor de joacă, diferențiate pentru fiecare categorie de vârstă și pentru copiii cu dizabilități, punând accent deosebit pe siguranță, dar și pe valoarea estetică. Compania produce și aparate de fitness, care pot fi folosite de adulți și persoane în vârstă.

Seminarul a continuat cu prezentarea lui Sándor Tamás, director executiv la compania S -Tér Kft. cu tema „Realizarea pavajelor din cauciucuri turnate experimentate în cadrul  parcului Koronas Park din Székesfehérvár (Ungaria)”. A atras atenția asupra faptului că pavajul din cauciuc turnat oferă siguranță mai mare în joaca copiilor față de celelalte metode, și se realizează din anvelope uzate.

Cireașa de pe tort a seminarului a fost prezentarea unei metode inedite de plantare a florilor de primăvară cu bulbi, folosind această metodă se pot planta pe spații cu dimensiuni mari, bulbi ai diferitelor specii, înflorind astfel șase săptămâni continuu. După finalizarea prezentărilor, Elisabeta Bekessy a invitat participații la discuții pe seama materialelor prezentate, aceste discuții constituind indicatorii de evaluare a eficienței seminarului. Mulți dintre participanți au fost interesați de aspectele de mentenanță ale echipamentelor ecologice, termenele de garanție, costurile aferente achiziționării, posibilitatea preluării și utilizării deșeurilor de anvelope uzate colectate pe plan local,  de către firmele furnizoare de echipamente, etc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 20, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.