Protest în costume naționale la liceul din Covasna. Elevii nu au intrat la ore

Câteva zeci de persoane au protestat azi în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna. Oamenii s-au îmbrăcat în costume populare şi au cântat imnul României pentru a o susţine pe eleva care a purtat bentiţa tricoloră la școală în data de 15 martie, de Ziua Maghiarilor. Un mic protest a avut loc şi la Galaţi.

ro2_87484000Elevii de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna nu au intrat vineri la ore. Zeci de locuitori din localitatea Zăbala, judeţul Covasna au venit să protesteze pentru a o susţine pe tânăra care a purtat bentiţa tricoloră. Oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor.

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lulu, aproximativ 25 de persoane, între care şi copii, s-au adunat în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulţii fiind îmbrăcaţi în costume populare româneşti, iar copiii având bentiţe tricolore.

524928_547036991996300_1580794306_n_94237300

Au cântat melodii populare româneşti

Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare româneşti. Ei se aflau şi la ora transmiterii acestei ştiri (n.r. 16.00) în faţa liceului, fiind o manifestaţie paşnică.

Acţiunea este una de solidaritate cu eleva de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc. Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educaţiei a ajuns vineri dimineaţă la Liceul "Korosi Csoma Sandor", unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi ameninţată pe o reţea de socializare.

Scandal într-un liceu din Covasna

Vă reamintim că mai mulți elevi ai unui liceu din Covasna fac obiectul unei anchete al Inspectoratului Școlar Județean, după ce câțiva colegi maghiari s-au declarat jigniți de faptul că tinerii ar fi purtat culorile României de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Deși nu au fost provocări, mai mulți elevi maghiari de la liceul Kőrösi Csoma Sándor s-au declarat nemulțumiți de faptul că tinerii români au venit la școală purtând accesorii ce aveau culorile roșu, galben și albastru. Mai mulți martori au declarat că organizatorii au fost fete de clasa a IX-a, care au venit la liceu cu bentițe ce aveau culorile tricolorului românesc. Poza cu una dintre elevele românce a fost distribuită pe internet, fata primind ulterior o serie de amenințări.

De asemenea, conform acelorași martori, mai mulți colegi de clasa a XI-a ai fetelor, alaturi de un student, ar fi ieșit în pauza pe holurile liceului fluturând steagul României. Gestul a deranjat elevii maghiari, aceștia raportând cazul la Inspectoratul Școlar Judetean care a demarat deja o anchetă. Directorul liceului, Simon István, a declarat că a demarat, la rândul sau, o investigație prin care să se lămurească asupra celor întâmplate.

"Povestea e mai veche. De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult, ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie", a declarat eleva într-un interviu pentru Cotidianul.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 martie 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.