La Centrul Județean de Creaţie s-a deschis expoziția de sculptură „Visez statuile în culori” a maestrului Vasile Koter

La Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, marți, 26 aprilie 2016, în colaborare cu Asociația Culturală Sătmărenii şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului plastic Vasile Koter. Au vorbit despre creația artistului directorul instituției gazdă, Robert Laszlo, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, și dr. Ștefan Enyedi.

1Așa cum a remarcat directorul Robert Laszlo, acest eveniment se înscrie în șirul manifestărilor culturale foarte numeroase care au avut loc în ultima perioadă. Vasile Koter este un artist plastic foarte activ, participă la numeroase expoziții. Este un artist în adevăratul sens al cuvântului.

Felician Pop a remarcat că artistul aduce în expoziție lucrări interesante, care demonstrează că nu este un sculptor decorativ, el nu ascultă de legile primare ale artei. Lucrările lui au valoare. A mărturisit că personal deține două lucrări ale artistului de care este foarte mândru. În multe lucrări artistul exprimă un interior vulcanic. Fiecare lucrare a sa are o poveste aparte. Sunt lucrări care se lasă descifrate, altele nu.

2Dr. Enyedi Ștefan a mărturisit că îl cunoaște pe artist de aproape 20 de ani. Întotdeauna a apreciat evoluția lui artistică. La început și el a oscilat între diferite materiale cu care să lucreze. În cele din urmă a optat pentru lemn. Se poate spune că a adus multe elemente de modernizare a artei sculpturii. Ca artist are încă multe de spus. A făcut trecerea de la prelucrarea manuală a lemnului la prelucrarea mecanizată.

În această expoziție artistul a selectat cele mai reușite și reprezentative lucrări. Mesajul lui este puternic de factură umană. Metamorfozează trecerea timpului, de la tinerețe până la bătrânețe. Sculpturile trădează dragostea pentru femeie, fiecare sculptură întruchipează unduirile trupului feminin. Vorbitorii au invitat vizitatorii să descifreze mesajele fiecărei sculpturi.

1-1

7

8

9

10Președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba a recunoscut că din 1982 artistul dă la iveală lucrări tot mai valoroase. A participat în acest an la numeroase expoziții la care a expus multe din creațiile sale. Este îmbucurător faptul că Vasile Koter face parte dintre artiștii de frunte ai AAP Satu Mare. În expoziție el imortalizează tot ce este feminin. “Face drumul de la reprezentările realiste la formele cele mai simple. Femeia este pentru maestrul Koter inspiraţia să creeze sculpturi valoroase”, a spus Gergely Csaba.

3

4

5

6

DSC_0059Ultimul care a luat cuvântul a fost Vasile Koter. El a mulțumit celor veniți să viziteze expoziția. A mulțumit în special familiei care a fost întotdeauna înțelegătoare cu el. A mărturisit că întotdeauna s-a simțit foarte bine în mijlocul colegilor de la AAP, îndeosebi în timpul taberelor de creație. e de către Nepoata artistului a oferit momente muzicale emoţionante, interpretând la pian mai multe piese muzicale.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 26, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.