Muzeul Judeţean găduieşte expoziția retrospectivă „Mediatorul de valori. Ipostazele lui Muhi Sándor”

Marți, 26 aprilie 2016, la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției retrospective cu titlul „Mediatorul de valori. Ipostazele lui Muhi Sándor”. Au fost prezenți un număr mare de iubitori de artă din municipiu, admiratori sinceri ai operei marelui artist. Muhi Sándor este un recunoscut artist plastic, critic de artă și profesor de istorie a artelor.

1Din partea Muzeului Județean a vorbit directorul instituției, Felician Pop și muzeograful Kereskényi Sándor. Acesta din urmă a amintit despre artist că este un om deosebit, un adevărat enciclopedist, cu o activitate rodnică în folosul urbei în care trăiește.

2Felician Pop l-a prezentat pe Muhi Sándor ca fiind „un artist coborât în stradă care își clădește universul din urmele timpului, cele care filigranează un sentiment poate demult apus”. „În toate lucrările lui vedem căutarea omului contemporan. Nu poate fi comparat cu altcineva și se raportează la lumea înconjurătoare prin intermediul artei. Este un adevărat inginer, la el totul este aranjat, la locul lui, este un mare om al cetății”, a spus Felician Pop.

4Muzeograful Kereskényi Sándor a vorbit despre creația lui Muhi Sándor, pentru care cu greu se găsesc cuvinte pentru a-i caracteriza opera. Este un mare artist care transmite valori prin creația sa și permanent se întrece pe sine, profund sătmărean cu o creația tinerească și la vârsta pe care o are.

Muhi Sándor s-a născut la 28 mai 1945 la Satu Mare. Aici a urmat clasele primare apoi liceul după care a urmat Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului Pedagogic din Cluj. În anul 1982 a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

5De-a lungul anilor a participat la numeroase expoziții individuale la Satu Mare, Carei, București, Csenger și Vasarosnamény din Ungaria. A participat și la expoziții colective în Polonia, Germania, Olanda și Ungaria. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este autorul a numeroase cărți, monografii, albume de artă, manuale, articole de critică de artă. A activat și ca profesor la Colegiul Național „Kölcsei Ferenc” și secția sătmăreană a universității clujene „Babeș-Bolyai”.

6Acțiunea culturală a continuat cu un interesant colocviu cu tematica „Modelul Muhi”. În broșura editată pentru acest prilej Cristina Busuioc îl numește pe Muhi Sándor ca fiind „Un constructivist genuin, el face un neobosit efort de a armoniza arta cu producția industrială, un efort continuu care îi unește într-un fel pe intelectuali și pe muncitori, așadar el șterge cumva granițele dintre muncă și artă”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 26, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.