George Terziu a citit la ședința cenaclului ”Afirmarea” proză scurtă din volumul în pregătire ”Viața bate toba”

Miercuri, 27 aprilie, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” din Satu Mare, membrii cenaclului literar ”Afirmarea”, au audiat proza scurtă a scriitorului și editorului George Terziu, ”Afaceri comuniste” , din volumul în pregătire ”Viața bate toba”, planificată să vadă lumina tiparului la 18 mai. O curiozitate a acestui volum va fi, după cum a precizat autorul, că personajele vor purta numele membrilor cenaclului.

DSC_0006În textul citit personajul principal este Cormoș, un vânzător de semințe cu serioase cunoștințe despre consecințele consumului de semințe de dovleac și floarea-soarelui în tratarea sau prevenirea unor boli. El a intrat în vizorul organelor regimului comunist, într-o vreme când vânzarea semințelor se putea interpreta, mai ales dacă cornetele erau făcute din paginile ziarelor Scânteia și România liberă. A și fost luat la întrebări la un moment dat și îndrumat spre o muncă mai concretă. Vânzând semințe lângă universitate, Cormoș a intrat în vorbă cu portarul instituției, de la care aflase că are o capră și cu care a avut o serie de peripeții ciudate.

Veni însă o zi specială în viața vânzătorului de semințe. Un bărbat, apoi în alte zile alții, cumpărau de la el cantități mari de semințe. Cormoș nu își putea explica motivul, dar câștiga bine. Traiul lui s-a îmbunătățit simțitor. Situația asta dură o vreme când, din senin, oamenii nu mai cumpărau semințe. Cormoș nu-și putea explica nici această situație. Într-o zi a intrat în vorbă cu unul dintre oamenii ce cumpăraseră multe cornete de semințe de la el. De la acesta află că semințele au fost cumpărate pentru ambalaj, respectiv cornete, care erau făcute din paginile rupte dintr-o carte rară, greu de găsit cu titlul ”Dinastia Ceaușeștilor”. Cercul intelectual din Timișoara cumpăra semințe pentru a recupera foile acestei cărți, reușind să întregească astfel toată cartea cu excepția a câteva foi. Cartea valora mult, ”achiziționată” cornet cu cornet a fost mult mai ieftin.

Pe marginea prozei citite a luat cuvântul Gheorghe Cormoș care a apreciat pozitiv textul, considerând că este o proză bine scrisă. Damian Stan a constatat că scriitorul a făcut un mare salt calitativ cu această proză, în comparație cu primele lui scrieri. A remarcat tonul glumeț pe alocuri, faptul că autorul stăpânește bine dialogul unei povestiri care are două laturi, una comică și alta tragică. Personajul Cormoș este pus uneori în situații ridicole. A mai făcut remarca că autorul insistă prea mult pe rețetele furnizate de medicină privind efectele benefice ale consumului de semințe.

Observații cu privire la numele personajului a făcut Dragoș Vișan, recomandând să se insiste mai mult asupra descrierii atmosferei acțiunii. Mihai Sas a lăudat îndeosebi partea a doua a textului și finalul excelent al povestirii, ne excluzând și posibilitatea unor ușoare modificări. Umorul fin a fost remarcat de Claudiu Govor și în general măiestria cu care este scrisă toată povestirea.

Președintele cenaclului, Ioan Anițaș a formulat rugămintea ca autorul să fie mai atent la redactarea textului, să renunțe la unele formulări nefericite, precum ”facă cornete” etc.

George Terziu a apreciat calitatea cenaclului. A mulțumit pentru observațiile făcute și a precizat că până la publicare cartea va fi lecturată cu grijă de mai mulți specialiști, pentru a elimina unele poticneli. În partea finală a ședinței, George Terziu a dat citire câtorva poeme scrise în ultima vreme care au avut titlul: ”Scrisoare de la Satu Mare”, ”Trecere gri” și ”Primăvara”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 27, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.