La Galeria de Artă a Consiliului Județean s-a deschis expoziția artistului careian Dragoș Georgescu

Cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei municipiului Satu Mare, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Grof Károlyi” și Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare, la Galeria Consiliului Județean a fost vernisată joi, 28 aprilie expoziția de fotografii a artistului fotograf Dragoș Georgescu din Carei.

DSC_0012La vernisaj au participat alături de artist Hágo Attila, istoric, din partea Muzeului de Istorie Carei, Gergely Csaba, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, prim-vicepreședintele Ștefan Tillinger, vicepreședintele AAP, Keresztesi Monica, care a fost moderatorul evenimentului cultural.

Dragoș Georgescu este membru al Clubului Foto „Vasile Vénig László” din Carei. Este preocupat de fotografie de aproape 20 de ani. Potrivit declarației sale, a început fotografia pe vremea becului roșu, al revelatorului al fixatorului și al nopților nedormite.

Din data de 10 noiembrie 2015 a fost numit ca director interimar a Fundațíei de Promovare a turismului cultural „Gróf Károlyi” din Carei. În această calitate s-a ocupat de organizarea a numeroase evenimente culturale, mediatizarea și promovarea municipiului Carei și a castelului Károlyi, atât pe plan local cât și național. Este preocupat de creșterea vizitatorilor în orașul Carei, implicit a castelului de aici, de organizarea de evenimente culturale. Pe lângă aceste atribuții este și fotograf, membru fondator al fotoclubului din localitate.

DSC_0006

DSC_0007

DSC_0008

DSC_0009Gergely Csaba a amintit că artistul a fost atras de fotografie de la vârsta de 13 ani. Din copilărie și-a însușit tehnica fotografierii și prelucrării negativelor. În era digitală și-a însușit alte procedee de obținere a fotografiilor, prin utilizarea calculatorului. Dragoș Georgescu colaborează foarte bine cu Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare. Gergely Csaba a mai amintit că prin familia Georgescu municipiul Carei a devenit un adevărat centru cultural al județului Satu Mare. În expoziție artistul expune fotografii alb-negru și color de format mare.

Istoricul Hago Attila a caracterizat expoziția ca fiind unul deosebită în care artistul expune reușite portrete de copii cât și fotografii prin care vrea să sublinieze relația dintre om și natură, permanenta luptă între aceste două laturi, omul care vrea să domine natura și natura care se încăpățânează să trăiască și în condiții vitrege.

Cu fotografiile sale, Dragoş Georgescu a participat la numeroase expoziții și saloane la Carei, Satu Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea Baia Mare. Este autorul câtorva coperți de carte, broșuri și albume de promovare a turismului cultural.

DSC_0010

DSC_0011

DSC_0019

DSC_0017În cuvântul său artistul a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară. A explicat celor prezenți că prin fotografiile sale a încercat să sugereze puterea nebănuită a naturii, care are multă energie, iar omul a încercat să supună această energie. În mai multe fotografii se observă cum plantele se agață de tot ce întâlnesc în jur, în dorința de a trăi, îmbrățișează stâlpi și copaci. Este bine ca omul să lase loc și pentru plante să-și desfășoare existența. Fotograful ne invită ca oameni să reflectăm puțin asupra relației om natură. Aparatul foto este mijlocul, a spus el, prin care artistul transmite un mesaj. Aceste fotografii care transmit mesaje pot fi considerate fotografii artistice.

Partea artistică a vernisajului expoziţiei a fost realizată de Szököcs Zsófia, care a interpretat mai multe cântece din repertoriul ei.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.