Revista “Eroii Neamului”, la numărul 14

După cum ne anunță Colonelul în rezervă Voicu Şichet, preşedintele Sucursalei Satu Mare a A.C.M-R.R. din S.R.I, recent a apărut numărul 14 (primul din 2013) al revistei de cultură şi educaţie patriotică „Eroii Neamului”, editată de Asociaţia Civică „Tempora” Satu Mare şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Satu Mare.

Monumentul_Eroilor_din_BuciumÎn acest număr sunt publicate o serie de articole referitoare la evenimentele istorice aniversate/comemorate în trimestrul 1, în special Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 şi Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918, dar şi care completează bogatul material publicat în numărul precedent cu privire la Ziua Naţională şi comemorarea a 90 de la moartea părintelui Vasile Lucaciu.

Totodată, continuă prezentarea unor morminte şi opere comemorative de război, context în care este publicat şi un scurt grupaj referitor la realizatorul Monumentului Ostaşului Român de la Carei, sculptorul Vida Gheza, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 28 februarie, 100 de ani, precum şi a serialelor deja consacrate „Mucenicii – eroii creştinătăţii”, „Antonescu – pro şi contra”, „Pagini de istorie şi filozofie secretă”.

De asemenea, editorul reia depănarea unor amintiri de pe front ale veteranilor de război, prezentarea unor portrete de eroi şi luptători pentru cauza naţională a românilor transilvăneni, alături de alte articole interesante despre personalităţi şi fapte istorice cu rezonanţă locală, naţională sau europeană, dar şi pledoarii pentru protejarea bunurilor culturale şi de patrimoniu de pe raza judeţului nostru.

“Spre deosebire de numerele precedente, materialul bogat primit la redacţie ne-a obligat să mărim numărul paginilor de la 48 la 64, astfel că cei interesaţi de istorie au la îndemână o lectură consistentă, intersantă, diversă şi plăcută, sperăm noi. Semnatarii articolelor sunt, cu unele excepţii, mai vechii şi mai noii noştri colaboratori, dar şi nume noi, printre care, la loc de frunte se situează academicianul Marius Porumb şi conf. univ. dr. Ion Cârja de la Cluj Napoca, cărora le mulţumim pe această cale pentru amabilitatea de a accepta să publice în paginile revistei noastre. La polul opus se află publicarea referatelor prezentate de două eleve cu ocazia aniversării Unirii Principatelor (Teodora Covaci) şi Centenarului Vida Gheza (Aurora Ciută)”, spune col. (r) Voicu Șichet.

Cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean şi al sponsorilor, revista este distribuită gratuit în şcolile, bibliotecile şi parohiile ortodoxe şi greco-catolice din judeţ, precum şi la instituţii şi organizaţii cu atribuţii în domeniu. Alte persoane interesate de achiziţionarea revistei se pot adresa asociaţiilor editoare, sau la telefon 0740-084131, e-mail: voicusichet@yahoo.com.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 23, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.