Au fost comemorați 72 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor sătmăreni

Duminică, 8 mai 2016, începând de la ora 13.00, la Sinagoga Mare de pe strada Decebal, la Monumentul victimelor deportărilor a avut loc o adunare comemorativă cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor sătmăreni în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, între 3 mai și 1 iunie 1944.

1Președintele Comunității evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei a spus celor prezenți că cei de astăzi îndeplinesc o promisiune, și anume aceea de a nu-i uita niciodată pe martiri. Pierderile au fost mari în urma deportării și uciderii a peste 18.000 de evrei sătmăreni. Evreii au trăit de secole pe aceste meleaguri, au contribuit foarte mult la dezvoltarea economică și culturală a orașului, dar a venit ziua în care au fost deposedați de bunurile lor, au fost strânși în ghetou și porniți pe calea fără întoarcere. Uciderea lor a fost planificată și dusă la îndeplinire cu complicitatea autorităților de atunci din țara de proveniență.

2Rabinul Szerdócz Ervin, sosit de la Budapesta special pentru acest eveniment, a vorbit despre golul imens pe care l-au lăsat evreii în orașul Satu Mare. A mărturisit că vine de decenii la Satu Mare și constată de fiecare dată în sinagoga de aici o liniște apăsătoare, liniște care este glasul durerii evreilor din Satu Mare. ”Este liniștea în care comemorăm glasurile pierdute în condiții dramatice. Dumnezeu și-a întors privirea de la evrei, atunci în mai-iunie 1944, și a tăcut. Dacă nu tăcea nu se puteau întâmpla cele ce s-au întâmplat. Dacă nu tăcea nu era nici un Auschwitz – Birkenau, Dachau etc.”.

3În ziua de astăzi sunt comemorați toți evreii, nu numai cei din Satu Mare, dar și din celelalte orașe din nordul Transilvaniei. ”Omenirea așteaptă acum, ca și atunci, glasul lui Dumnezeu”, a spus rabinul, și s-a întrebat: ,,Dumnezeule, de ce ai tăcut și ai permis Holocaustul?”, și s-a rugat pentru sufletele martirilor, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată.

La comemorarea de la Monumentul martirilor, mesajul președintelui Consiliului Local Satu Mare, Adrian Ștef a fost transmis de către Paul Dancu, după care au fost depuse jerbe de flori.

DSC_0035În partea a doua a evenimentului, la balconul sinagogii a fost deschisă o expoziție în care s-a prezentat evoluția în timp a sinagogilor, despre care a vorbit a specialista de la Muzeul de Artă Satu Mare, Felicia Grigorescu. A fost prezentată originea sinagogilor prin intermediul planșelor expuse. Au fost amintite elementele de arhitectură caracteristice sinagogilor, modul de construire și organizarea internă. Planșele ilustrează modul de construire a acestor lăcașuri, între anii 1781 și 1944, tipologia lor în diferite perioade istorice.

4

5

6

7La rugămintea președintelui Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, Felicia Grigorescu a prezentat și cele mai importante aspecte privind arhitectura sinagogii din Satu Mare, după care cei prezenți au fost invitați să participe la concertul formației ,,Diamond vattacukor” din Nyiregyháza, concert care a avut loc la sinagogă, de la ora 18.00, invitații speciali  fiind Cserey Csaba și Búss Béla.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 mai 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.