La Centrul de Creație Satu Mare a avut loc lansarea volumului ”Mărturisirea gândurilor”, de col. (r) Vasile Rus

Joi, 12 mai, cu începere de la ora 14.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc lansarea unui nou volum al colonelului în rezervă Vasile Rus, ”Mărturisirea gândurilor”, apărută la Editura Citadela din Satu Mare. La vernisaj au vorbit directorul C.J.C.P.C.T., Robert Laszlo, prof. dr. Ioan Corneanu, directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, prof. Ioan Pop și prof. Carol C. Koka, redactor la ”Actualitatea Sătmăreană”.

DSC_0108În cuvântul lor, vorbitorii au subliniat contribuția de seamă a col. (r) Vasile Rus la afirmarea culturii în județul Satu Mare. ”Noua lui carte de poeme este un model de perfecțiune, care își va păstra importanța de-a lungul veacului și care va rămâne în patrimoniul culturii acestui popor, pe care Vasile Rus îl respectă, îl cinstește și-l glorifică”, scrie în prefață cărții profesorul Teodor Curpaș.

DSC_0117Autorul publică versuri bine scrise și gândite, care se referă la starea actuală a omului. Dragostea de patrie, de pământul natal străbate întreaga carte. ”Neamul meu e neamul/care stăpânește Carpații/aici de veacuri împreună/ românii trăiesc ca frații./Ai noștri sunt acești munți/mănoși, pietroși, cărunți./Noi ne-am urcat pe ei spre cer,/ noi le-am descoperit/bogățiile de aur și fier,/noi am pribegit printre ei/pe ploi și ger./Noi le-am deschis uriașele pântece,/noi le-am proslăvit frumusețile-n cântece,/cu sângele străbunilor sunt stropiți/Carpații noștri cei vestiți”.

DSC_0107Vasile Rus a adus la Satu Mare un suflu nou în cultură. În cele peste 20 de cărți scrise, el dă dovadă de o profundă iubire de țară, de limbă și de neam. Poemele lui transmit idei și gânduri frumoase. În cuvântul său autorul a militat pentru creșterea rolului cărții în formarea românului contemporan și la unele probleme grave care se manifestă în societatea românească actuală. Felician Pop a remarcat că Vasile Rus este un soldat disciplinat care scrie sincer și cu profesionalism.

Din sală au mai vorbit scriitorul Mihai Sas, Loredana Știrbu, președinta cenaclului Cronograf. În cuvântul său colonelul (r) Vasile Rus a mulțumit tuturor care au venit să fie alături de el, la lansarea cărții sale și a oferit tuturor câte un exemplar cu autograf.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 12, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.