A fost lansat numărul 9 al revistei ”Nos essais”, în cadrul Zilelor Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

În sala de festivități a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, în fața unui public numeros și în prezența conducerii școlii, cadre didactice și elevi, profesoara de limba franceză Mariana Molnar, coordonatorul și redactorul șef al revistei ”Nos essais”, a prezentat colectivul de redacție, colaboratorii  și conținutul publicației, care la un moment dat, în perioada interbelică, a fost prima revistă în limba franceza din țara noastră, editată la Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

1La acest nou număr au colaborat profesorii: dr. Pop T. Ovidiu, Roxana Groza, Gigelia Silaghi și Rațiu Sanda. Tehnoredactarea a fost asigurată de către elevii Darius Vikk și Florentin Pietrar. Elevii care au contribuit la realizarea acestei reviste de excepție sunt cu toții pasionați și iubitori ai limbii franceze, unii dintre ei sunt premianți la concursurile și olimpiadele școlare de limba franceză. Ei au fost felicitați de conducerea liceului și au primit câte un număr al revistei.

2Revista are un conținut bogat și divers. Primele pagini sunt dedicate sculptorului roman de talie internațională Constantin Brâncuși, de la a cărui moarte se împlinesc 140 de ani. Într-un alt articol, dr. Ovidiu T. Pop prezintă activitatea deosebită a fostului director al liceului în perioada interbelică, dr. Eugen Seleș, articolul fiind tradus de Adelin Dobie din clasa a XI-a B. Sunt tratate apoi o serie de invenții cum ar fi: alfabetul Braille, mansarda, creionul și rujul, articole semnate de Denisa Ciorba, Daiana Roatiș, Daniel Stoianovici și Patricia Hauler.

3

4

5La rubrica creații literare excelează Adelina Bene, Daniela Haiduc, Coralia Lipcei, Alexandra Lungu, Cristina Petri, Valentina Mașiniță și Dragoman Diana Alexandra iar Karina Necșe face o scurtă istorie a cercetășiei în Franța.

Revista excelează printr-o serie de eseuri reușite, care se referă la preocupările de astăzi ale tinerilor, semnate de Cristina Vida, Barbara Haidu, Oana Gergely. Minunatul parc de distracții Disneyland din Paris este prezentat de Renata Kubraniek și Mălina Molnar. Profesoara de limbă franceză Mariana Molnar publică o serie de ”perle” ale elevilor, colecționate în urma corectării tezelor.

Cu ocazia lansării revistei, elevii iubitori de limbă franceză au prezentat și un program artistic, din repertoriul unor renumiți cântăreți francezi, s-a recitat și s-a dansat pe muzica unor compozitori francezi.

Prof. Lia-Florica Koka     

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.