Casa Corpului Didactic din Satu Mare a primit numele ilustrului dascăl Dariu Pop

Luni, 16 mai, 2016, de la ora 14.00, la Casa Corpului Didactic din Satu Mare a avut loc un eveniment de excepțională însemnătate, atribuirea numelui acestei instituții numele ilustrului dascăl, patriot și om de cultură, ctitor de școală românească Dariu Pop. La eveniment au participat numeroase personalități, cadre didactice, oameni de cultură, scriitori, poeți și jurnaliști.

1La adunarea de la Casa Corpului Didactic au luat cuvântul prof. dr. Ioan Viman, directorul instituției. El a vorbit despre personalitatea lui Dariu Pop, rolul excepțional pe care l-a jucat în organizarea învățământului românesc sătmărean și chiar a județelor limitrofe. Având în vedere rolul pe care l-a avut Dariu Pop în acest domeniu, CCD Satu Mare a întocmit documentația necesară atribuirii numelui „Dariu Pop”, demers care s-a materializat printr-un Ordin al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice prin care s-a stipulat că de la data emiterii Ordinului, instituția sătmăreană va purta numele Casa Corpului Didactic „Dariu Pop”, Satu Mare. Prin această măsură se dorește să se aducă neuitarea celui care a fost primul revizor școlar român după unirea din 1918, respectiv aprilie 1919, ctitor în perioada interbelică a peste 140 de școli din județul Satu Mare.

2Dariu Pop este o personalitate marcantă pentru spiritualitatea românească a județului Satu Mare din perioada interbelică. A fost primul revizor școlar pe aceste meleaguri. A activat pe multiple planuri. A fost autor de manuale școlare, a inițiat apariția primei reviste a dascălilor sătmăreni „Școala noastră”. În timpul activității sale a fost înființată „Casa Învățătorului”, precursoarea actualei Case a Corpului Didactic. A fost compozitor, scriitor, autor al romanului „Dascălul din Blidari”. A redactat prima revistă literară din județ, „Țara de Sus” în 1921. Dariu Pop a fost un model pentru dascălii, intelectualii și pentru toți cei care doresc propășirea învățământului și culturii sătmărene.

Odată cu inaugurarea noii denumiri a instituției, a fost lansat și un nou număr al revistei „Școala sătmăreană” și se vernisează expoziția pictorului Nicolae Pop.

3Inspectorul școlar general Călin Durla i-a felicitat pe cei care au avut inițiativa de a atribui CCD numele eminentului dascăl. A spus că este păcat că școala care i-a purtat numele nu mai există. „Casa Corpului Didactic din Satu Mare este cea mai îndreptățită instituție să-i poarte numele dascălului Dariu Pop”, a spus inspectorul general școlar Călin Durla.

Despre personalitatea lui Dariu Pop a vorbit și profesorul și scriitorul Ioan Nistor, cu merite deosebite în reactualizarea numelui fostului revizor școlar Dariu Pop. Unirea din 1918 a creat posibilitatea venirii în Satu Mare a dascălului, a spus Ioan Nistor și a făcut o scurtă prezentare a biografiei dascălului, și a spus că a fost un adevărat Ion Heliade Rădulescu pentru județul nostru. Anul viitor se vor împlini 130 de ani de la nașterea lui Dariu Pop, care s-a format sub aripa celor care au făurit Unirea. Pe Dariu Pop l-a apreciat atât George Coșbuc, cât și George Enescu. A fost prieten bun cu Aurel Popp cu Liviu Rebreanu, încă din copilărie. Dacă după 1940, când s-a stabilit la Turda Dariu Pop a intrat în uitare, după 1987 a început să fie readus în actualitate. Au scris despre el Nae Antonescu și s-au editat din cărțile lui, ultima oară excepționalul roman „Dascălul din Blidari”.

DSC_0119Dr. George Vulturescu a remarcat că Dariu Pop a făcut mult pentru județul nostru. Bustul ridicat la Satu Mare este un gest ce-l merită din plin. Au fost decernate medaliile „Dariu Pop”. Județul Bistrița-Năsăud nu a făcut atât de mult pentru el, a spus George Vulturescu. Astăzi, numele este acolo unde merită să fie, pe frontispiciul Case Corpului Didactic.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a avut numai cuvinte frumoase la adresa dascălului care și-a legat numele de atâtea fapte importante în județul nostru. El a spus că Dariu Pop face parte din ctitorii noștri de școală românească, cu merite incontestabile alături de Petru Bran și Vasile Lucaciu. L-a numit „om al timpului său”, spirit enciclopedic, creator de mare talent în muzică. Felician Pop a propus cu această ocazie și regândirea denumirii unor școli din municipiul Satu Mare.

8Dr. Viorel Câmpean a prezentat ultimul număr al revistei „Școala sătmăreană”, o revistă dăruită de noi lui Dariu Pop”. A subliniat meritul profesorului Ioan Nistor în readucerea în actualitate a lui Dariu Pop și în județul Bistrița-Năsăud. Dariu Pop va fi pentru noi multă vreme un model. În noul număr al revistei, apărută în condiții grafice excepționale, semnează nu mai puțin de 41 de autori, cadre didactice, învățători ori specialiști în domeniul educației. Revista are formatul B5 și cuprinde rubricile: “Management educațional”, „Repere calitative în educație”, „Formarea continuă”, „Atelier de creație”, „Pro Memoria”, „Pentru biblioteca dumneavoastră”, „Agenda legislativă” și „Evenimente”. Colegiul redacțional este format din: dr. Ioan Viman, directorul CCD, profesorii metodiști Kerekes Antal, care este și tahnoredactorul revistei, Nicoleta Gabor, Adrian Havrincea, Gabriel Arsu și Camelia Dumitru, bibliotecar documentarist.

4

5

6

7Dr. Alexandru Zotta a vorbit despre moștenirea lăsată nouă de Dariu Pop. A salutat ideea reluării publicării revistei „Școala sătmăreană” și opțiunea CCD din Satu Mare de a lărgi orizontul cultural al instituției prin organizarea de expoziții de arte plastice. Pictorul Nicolae Pop, care vernisează astăzi o expoziție aici, este cel care ne redă prin creațiile sale realitatea frumoasă din jurul nostru și ne îndeamnă să descoperim frumosul. El în puține cuvinte, a mulțumit celor prezenți pentru aprecierile făcute la adresa creațiilor sale. A mărturisit că iubește florile deoarece acestea sunt un simbol al vieții și sunt prezente în permanență în viața noastră.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 16, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.