La Colegiul Tehnic “UNIO – Traian Vuia” a fost lansat noul număr pe ianuarie-aprilie al revistei “Profesia”

În prezența a numeroși invitați, oameni de cultură, reprezentanți ai presei sătmărene şi elevi, miercuri, 18 mai la Colegiul Tehnic “UNIO – Traian Vuia” a fost lansată revista școlii, “Profesia”, anul III (serie nouă), numărul pe lunile ianuarie-aprilie 2016. Moderatoarea evenimentului a fost profesoara Cornelia Bălan Pop, membră a redacției revistei.

1Directorul instituției, prof. dr. Vlaicu Popescu i-a salutat pe cei prezenți și a felicitat întregul colectiv de redacție, atât profesori cât și elevi, pentru acest nou număr al revistei școlii. A vorbit despre numerele precedente ale revistei, considerând că apariția revistei este, pentru un liceu tehnologic, o mare și importantă realizare. A spus că școala dispune de un colectiv de profesori și ingineri foarte capabili, harnici și pricepuți, care sunt în măsură să ofere o educație corespunzătoare elevilor dornici să-și însușească o meserie. A amintit de programele educaționale implementate la nivelul școlii.

3Printre oamenii de cultură prezenți a fost și directorul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, Felician Pop, care a felicitat colectivul care redactează revista, într-o școală cu elevi dornici să-și însușească o profesiune, cum s-a spus. Este mare nevoie și în etapa actuală de buni meseriași, pentru bunul mers al societății. A mărturisit că are o mare admirație pentru cei care cu mâinile lor produc valori. S-a referit în această idee la restauratorii care lucrează în cadrul muzeului. A lăudat munca profesorilor colegiului care pun în mâna elevilor cartea. Personal poate renunța la multe dar la carte niciodată. “Prin cultură ajungem la libertate, libertatea e calea spre adevăr. Este foarte rău dacă niște nepricepuți ne orientează destinul. Elevilor de astăzi le revine misiunea de a construi școala de mâine. Aveți toate condițiile”, a spus Felician Pop.

DSC_0011Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo a spus că apariția revistei contribuie la renumele școlii. Este foarte important ca la o școală să apară o revistă deoarece ea este o carte de vizită. Prin ea, cei din afara școlii pot cunoaște activitatea din școală.

A mai luat cuvântul colonelul în rezervă Voicu Șichet, redactor coordonator al revistei “Eroii Neamului”. El a felicitat colectivul care redactează revista, pe toți colaboratorii ei, revistă care oglindește foarte bine activitatea instructiv-educativă din școală, rezultatele obținute la concursuri școlare. Domnia sa a sugerat ca școala să încheie parteneriate cu agenți economici care pot și sponsoriza revista.

DSC_0010Din partea cenaclului literar “Cronograf” a luat cuvântul scriitoarea Loredana Știrbu, președinta cenaclului. Ea a remarcat diversitatea articolelor din revistă, menționându-le pe cele considerate de ea ca fiind foarte bune. A recunoscut faptul că nu este ușor să faci o revistă, sunt și greutăți de ordin financiar. Ca președintă a cenaclului menționat, a făcut invitația elevilor de la “Unio-Traian Vuia”, cu preocupări literare, să participe la activitatea cenaclului. Cenaclul și-a lansat recent revista cu acelaşi nume.

2Elevul Florin Lăcătuș, membru al cenaclului “Alfazet”, a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară alături de colegii lui la acest cenaclu și i-a invitat pe cei doritori să participe. Vasile Nechita, redactor la “Informația Zilei” a făcut câteva recomandări colectivului de redactori, referitoare la redactarea viitoarelor numere.

Revista “Profesia” apare în format A4, are 32 de pagini color și este tipărită la Tipografia Tipocar din Carei. Elevii din redacția revistei sunt Adrian Bobeanu, Paul Doroș Florin și Gabriel Ciorba. În cuprinsul revistei am remarcat rubricile: “Didactica”, “Concursuri de matematică”,  “Experiență multiculturală”, “Receptarea literaturii sătmărene”, “Tradiții”, “Moment poetic”, “Activitățile extrașcolare” și “Divertisment”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 mai 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.