Poetul ucrainean Taras Shevchenko a fost omagiat ieri la Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat sâmbătă, 24 martie la manifestările dedicate poetului naţional al Ucrainei, Taras Shevchenko. Din partea administraţiei publice locale sătmărene la eveniment a mai participat şi prefectul judeţului Satu Mare Eugeniu Avram.

DSC_5496

Discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a fost: 

“Taras Shevchenko ocupă un loc special în istoria Ucrainei şi în literatura universală. Fiecare popor îşi are poetul naţional, care întruchipează sufletul, conştiinţa naţională a acelui popor. Aşa România îl are pe Mihai Eminescu iar Ucraina pe Taras Shevchenko.

Prin opera sa literară, este considerat fondatorul limbii şi literaturii moderne ucrainene, dar este la fel de apreciat şi ca artist plastic. El este iubit şi cinstit de ucrainenii din întreaga lume la fel ca Mihai Eminescu de către români sau Petofi Sandor de către maghiari.

Avem răspunderea de a proteja, de a conserva tradiţiile şi a le lăsa moştenire urmaşilor. În procesul acesta destul de agresiv de integrare europeană, trebuie să ne păstrăm elementele de identitate, care ne ţin verticali în istorie, în civilizaţie.

DSC_5481

Dumneavoastră, ucrainenii din România, aveţi un loc specific în istorie, pentru că sunteţi o parte integrantă a societăţii române, un element specific din acest ansamblu al cetăţenilor români şi, sunteţi preţuiţi din acest punct de vedere. Sunteti un popor cu un spirit specific, cu o cultură frumoasă, cu tradiţii, cu o limbă minunată. Ca etnici ucrainieni şi, totodată, cetăţeni loiali ai statului român, sunteţi o punte de legătură între noi şi primul pas în apropierea celor două culturi.”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.