Comisie mixtă de control, pentru siguranța alimentară cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Conform Ordinului Prefectului, Nr. 43 / martie 2013 s-a constituit Comisia mixtă de control cu scopul intensificării activităţilor de inspecţie cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în vederea asigurării siguranţei alimentare a populaţiei, comisie care are în componenţă specialişti din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei pentru Agricultură Satu Mare şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Comisia mixtă efectuează controale inopinate în toate pieţele şi unităţile de desfacere/ comercializare a produselor alimentare în perioada 25 martie – 04 aprilie 2013.

mieiSacrificarea mieilor/iezilor în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale a fost autorizată de D.S.V.S.A. Satu Mare în singurul punct de sacrificare a mieilor/iezilor, solicitat a fi autorizat de Primăria municipiului Satu Mare şi care are asigurate toate condiţiile sanitar veterinare începând de la spaţiu închis dotat cu apă curentă, asomator precum şi alte dotări obligatorii.

Dacă mai există solicitări de deschidere de noi puncte de sacrificare a mieilor / iezilor, primăriile doritoare trebuie să se adreseze D.S.V.S.A. Satu Mare, pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare.

Toate etapele de sacrificare vor fi strict supravegheate de medici veterinari specialişti delegaţi din partea D.S.V.S.A. Satu Mare.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în acest punct autorizat sanitar veterinar temporar, va fi comercializată direct către consumatorul final, imediat după sacrificare, examinare sanitar veterinară şi marcare.

Atragem atenţia cumpărătorilor că, carcasele de miei/iezi provenite din centrul de sacrificare temporară din incinta pieţei de pe strada Lăcrimioarei Nr. 1 (Piaţa de vechituri) vor fi marcate cu o ştampilă rotundă spre deosebire de carcasele provenite din comerţul autorizat, care vor avea o ştampilă ovală. D.S.V.S.A. Satu Mare atrage atenţia tuturor cumpărătorilor de bună credinţă, să evite achiziţionarea de carcase de miel /ied din locuri şi de la persoane necunoscute, neautorizate pentru a evita cazuri de fraudare prin substituire de specie.

Proprietarii care se vor prezenta cu miei/iezi vii pentru vânzare / sacrificare vor avea animalele obligatoriu identificate prin crotaliere și vor fi prezentate pentru comercializare cu formular de mişcare eliberat de medici veterinari concesionari sau document de mişcare dacă provin din exploataţii de ovine autorizate sanitar veterinar, în caz contrar riscaţi sancţiuni contravenţionale  sau confiscarea animalelor.

Mijloacele de transport cu care vor fi transportaţi mieii/iezii trebuie să respecte normele minime de bunăstare şi să fie curate şi dezinfectate.

Toţi consumatorii sunt rugaţi să cumpere alimente doar din locuri autorizate,  supuse controlului sanitar veterinar.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.