Membrii Cenaclului literar ”Afirmarea” l-au omagiat pe poetul Ion Bala, în localitatea ardudeană Baba Novac

Duminică, 29 mai, la Baba Novac, localitate aflată la 7 kilometri de orașul Ardud, a avut loc un medalion literar în memoria poetului Ion Bala, care la 26 mai ar fi împlinit 66 de ani. Manifestarea a avut loc în curtea bisericii ortodoxe ”Nașterea Maicii Domnului”, la bustul căpitanului erou Baba Novac, din oastea lui Mihai Viteazul.

2

DSC_0009Cu acest prilej, preotul paroh Grigore Seleș a oficiat o slujbă de pomenire și s-a ridicat un paus în memoria poetului Ioan Bala. Moderatorul evenimentului literar a fost scriitorul și jurnalistul Ioan Anițaș, alături de membrii cenaclului literar ”Afirmarea”: Gheorghe Cormoș, Ioan Sălăjanu, Damian Stan, Carol C. Koka, Cornel Burcea și alții.

3Poetul Ioan Nistor a vorbit despre viața și activitatea literară a poetului, care a fost mulți ani președintele cenaclului ”Afirmarea”, autor a șase cărți de poezie. Cu cele șase volume: Firul cu plumb (1986), Consoane eleusine (1995), Sonete și alte nopți (1998), Abside pentru crini (2000), și Vise din celălalt somn (2005), poetul și-a înscris definitiv numele în rândul celor mai importanți poeți sătmăreni.

5.1Poezia lui, a spus Ioan Nistor, se poate recunoaște de la distanță. Mulți poeți tineri au beneficiat de îndrumarea lui Ion Bala. În opera sa un loc central este atribuit femeii. ,,Te regăsesc iubito aceeași/ Zalmoxia despletită/pe unde curg căruțele cu mere/ și brazdele amintesc de pită/, sau ,,Pariez iubito pe mare că trupul tău e vinul cel mai tare”. Acestea sunt versurile poetului din volumul ”Consoane eleusine”, Editura Panteon, 1995.

4Poetul a închinat frumoase versuri și satului natal, sat întemeiat după Primul Război Mondial, purtând numele lui Baba Novac, 1530-1601. În acest sat, la 1 Decembrie 2013 s-a inaugurat un frumos cămin cultural. Conform recensământului din 2011, localitatea avea 520 de locuitori.

4.1Medalionul literar s-a desfășurat la bustul eroului Baba Novac și la doi pași de Monumentul eroilor localității care s-au jertfit pentru patrie între 1940-1944. Placa de marmură păstrează pentru eternitate numele a 15 eroi. Poetul Ioan Nistor și-a încheiat intervenția cu o poezie a poetului Ion Bala, poezie închinată satului natal.

5Un alt fiu al satului, Damian Stan este unul dintre cei care l-au cunoscut foarte bine pe poet, încă din copilărie. Damian Stan a vorbit despre poezia lui Ion Bala, a fost unul care a trăit intens poezia și care a cântat în poeziile sale femeia, încă din prima sa carte ”Firul cu plumb”, apărută la Editura Litera, în 1986.

6Interpreta de muzică populară Angela Munteanu a vorbit despre poetul Ion Bala ca despre un om deosebit, pe care l-a cunoscut la cenaclul ”Afirmarea”. În semn de omagiu, Angela Munteanu a cântat fostul imn al cenaclului în vremea lui Ion Bala, ”Bardul de la Mircești” de Carol Scrob și muzica de Pietro Mezetti.

7.1Poetul Gheorghe Cormoș a vorbit despre prietenia lui cu Ion Bala. El a spus că Ion Bala face parte din șirul de poeți sătmăreni de mare valoare, alături de Dorin Sălăjan, Emil Matei, Ion Vădan, Ion Baias și alții. La rândul său, Cornel Burcea a fost cel care a remarcat calitățile lui Ion Bala, faptul că el nu invidia pe nimeni, și asta a fost cea mai mare calitate a lui.

DSC_0016Ioan Sălăjanu a menționat că la începutul scrisului său, mentorul lui a fost Ion Bala și un riguros critic. În memoria lui a scris poemul ”O lacrimă pentru Ion” ,,Ai părăsit aceste văi de plângeri/Acest pământ nefericit și tern/ Și-n cer, cu minunatul cor de îngeri/Cânta-vei Dumnezeului etern”.

7În încheiere, cei prezenți în curtea Bisericii din Baba Novac, au ascultat un nou cântec interpretat de Angela Munteanu, ”Când am plecat din satul meu”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 1, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.