Varujan Vosganian și-a lansat la Restaurantul ”Poesis” un nou volum, cu titlul ”Cartea poemelor mele nescrise”

Luni, 30 mai 2016, la Restaurantul Poesis, poetul Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, și-a lansat un nou volum de poeme purtând titlul ,,Cartea poemelor mele nescrise”, apărută la Editura Cartea Românească. Moderatorul evenimentului literar a fost Dumitru Păcuraru care a urat bun venit iubitorilor de literatură veniți în număr mare la lansarea acestei cărți. Această carte reflectă un flux al memoriei unui mare poet, a spus Dumitru Păcuraru. El l-a caracterizat pe Varujan Vozganian ca fiind un bun profesionist, unul care poate da lecții multora dintre noi.

1Dr. George Vulturescu a vorbit pe larg despre opera poetului, o operă complexă, care ”te cuprinde și te entuziasmează, Vosganian nu este un simplu poet, cărțile lui au o mare forță”. În prezent el este prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, funcție pe care o ocupă din 2008. A mai fost relevat faptul că Vosganian a fost mereu alături de scriitorii și poeții din Satu Mare.

Primele poeme din acest volum au apărut în revista sătmăreană Poesis. George Vulturescu a vorbit și despre alte cărți ale poetului, ”Cartea șoaptelor”, de exemplu, carte care a fost distinsă cu numeroase premii și pe plan internațional. Din poemele sale răzbate vocea armeanului, o voce umană și universală. El pune tot sufletul în tot ce scrie. George Vulturescu l-a caracterizat pe Varujan Vosganian ca fiind un adevărat bard fiindcă scrie ode și balade despre neamul său, care la începutul secolului al XX-lea a fost supus unui adevărat genocid.

2Poetul Radu Ulmeanu la rândul său a  spus că ”Este greu să vorbești despre poeții consacrați, așa cum s-a exprimat Tudor Arghezi referindu-se la Mihai Eminescu. A vorbi despre creația lui Varujan Vosganian este o mare provocare”. Personal îl cunoaște de 20 de ani, de pe vremea când a pus bazele la Satu Mare a unui filiale de partid care a reunit numeroși scriitori. Amintirile despre poetul și omul politic Varujan Vozganian sunt cele mai frumoase, a spus Radu Ulmeanu. Au fost amintite vizitele poetului la Satu Mare, interviurile pe care le-a dat mass-mediei sătmărene și faptul că a înregistrat o fulminantă carieră literară, pentru care merită toată stima sătmărenilor.

3Varujan Vosganian a exprimat părerea că nu trebuie să mire pe nimeni faptul că un om politic este și poet. Politica transcede cultura, și a dat în acest sens numeroase exemple din trecut. ”Omul politic poate scrie și poezie și să facă și politică, cu condiția să le facă bine pe toate”, a spus Varujan Vosganian. Au fost făcute referiri la anii 90, când mai toți oamenii de cultură făceau și politică. A recunoscut că personal face parte dintr-o generație norocoasă care a cunoscut două sisteme politice și economice. Generația lui a dărâmat ziduri, ”acum căutăm lumea de dincolo de zid”, a mai spus autorul.

Poetul a mai făcut câteva mărturisiri ce merită reținute: ”Poezia mincinoasă nu este poezie”, personal s-a străduit să fie sincer în poemele sale. Generația lui și conaționalii duc mai departe o traumă, și chiar și românii au suficiente traume și ”Păcat că nu avem repere morale și nu știm încotro să ne îndreptăm. Încă nu am reușit să ne vindecăm de comunism. Trebuie să ne bazăm pe legende deoarece acestea ajută un popor să-și păstreze echilibrul”, a spus Varujan Vozganian. În încheiere, poetul, cu mare amabilitate a acordat autografe.

4Dintre oamenii de cultură prezenți la lansare i-am remarcat pe: Ovidiu Silaghi, Felician Pop, Robert Laszlo, Teodor Curpaș, Loredana Știrbu, Mihai Sas, Dana Criste, Alexandru Zotta, Ioan Rațiu, Carol C. Koka, Paula Horotan, Ioan Sălăjanu, Ioan Marian Chiorean, Ioan Anițaș, Vasile Nechita și mulți alții.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 30, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.