O nouă carte pentru cei interesați de istoria dacilor: „Daci-romani-români. Articole pentru publicul larg”, de Dumitru Protase

Cartea reputatului istoric clujean, academicianul Dumitru Protase „Daci-romani-români. Articole pentru publicul larg”, conţine un număr de 23 de texte publicate de autor pe parcursul a 55 de ani, în diferite publicaţii precum “Tribuna”, „Făclia”, „Vatra”, „Scânteia”, „Cronica”, „Contemporanul” și altele.

DProtase-Daci-Romani-R-203x300Cartea a văzut lumina tiparului la prestigioasa editură clujeană “Napoca Star” şi cuprinde inclusiv interviurile acordate unor ziarişti precum şi discursul rostit la Muzeul Grăniceresc din Năsăud, în octombrie 2012. Textele sunt prezentate în ordinea cronologică a apariţiei lor. Autorul mărturiseşte că prin publicarea textelor, doreşte ,,să facă cunoscute cercurilor largi de cititori descoperiri, constatări şi concluzii furnizate de cercetările arheologice, epigrafice şi numismatice”.

Dumitru Protase s-a născut la 1 februarie 1926 în satul Mocod din judeţul Bistriţa-Năsăud, într-o familie de ţărani. A urmat cursurile Liceului Grăniceresc ,,George Coşbuc” după care s-a înscris în 1946, la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Cluj. În 1953 a fost încadrat ca cercetător la Institutul de Istorie din Cluj. În 1963 şi-a finalizat teza de doctorat cu tema „Problema continuităţii în Dacia în lumina arheologiei şi numismaticii”, lucrare tipărită la Editura Academiei în anul 1966. În 1974 a devenit conferenţiar iar în anul 1990 profesor titular la disciplina Istoria Veche a României şi şef al Catedrei de Istorie Antică şi Arheologie.

Din 1992 este profesor consultant în cadrul aceleiaşi catedre. Rezultatele cercetărilor arheologice pe care le-a efectuat, practic pe întregul teritoriu al ţării, au fost publicate în circa 270 de cărţi, studii şi lucrări de specialitate. Sunt de certă valoare lucrările  profesorului Dumitru Protase: ,,Ritualurile funerare la daci şi daco-romani”, 1971, ,,Autohtonii în Dacia. Dacia romană. Dacia postromană până la slavi (1980; 2000), ,,La continuite daco romaine” (2000). Profesorul Protase a participat cu 600 de articole-inscripţii la volumul ,,Inscripţii ale Daciei romane”. Ca o recunoaştere a activităţii sale ştiinţifice profesorul Dumitru Protase a fost cooptat în colectivul de redactare a lucrării ,,Tabula Imperii Romanae”, TIR, L, 34, Budapesta, 1964; L.35, Bucureşti, 1969, ,,Fasti Archaeologici”, cu circa 2.080 de articole publicate între 1980-1990. A participat la volumul ,,ANRW (Anfsteig und Niedergang de Romichen Welt”, Tübingen, 1969. Cercetările întreprinse pe teritoriul judeţului Cluj sunt cuprinse în volumul ,,Repertoriul arheologic al judeţului Cluj” (1992) şi ,,Orizonturi Daco-Romane” (Vol I. 1995 şi Vol. II, 2005), care cuprind studii despre Dacia independentă, Dacia romană şi Dacia postromană. A condus şi coordonat cel de al doilea volum al tratatului de ,,Istoria românilor”, lucrare apărută în anul 2001. Ca o încununare a întregii activităţi ştiinţifice şi didactice, Academia Română l-a ales pe ilustrul Prof. Univ. Dr. Doc. Dumitru Protase, în 2003, Membru de Onoare al Academiei Române.

daci-sub-semnul-lupuluiToate descoperirile pe care le-a făcut reputatul istoric, de-a lungul anilor, demonstrează continuitatea de viaţă a dacilor pe teritoriul pe care trăiesc astăzi românii. Concluziile istoricului spulberă teza potrivit căreia dacii ar fi fost distruşi ca popor. Academicianul Dumitru Protase combate teze false, revizioniste, care susţineau ideea vidului pe care l-ar fi găsit aici triburile maghiare.

Volumul ,,Daci-Romani-Români” a istoricului Dumitru Protase, se adresează tuturor celor care sunt interesaţi să afle date noi, concluzii şi argumente edificatoare, asupra fenomenului de etnogeneză a poporului român. Le oferă specialiştilor argumente ştiinţifice în combaterea oricăror tendinţe de tratare superficială sau tendenţioasă a istoriei noastre milenare.

                                                                              Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.