George Terziu a citit la ședința Cenaclului ”Cronograf” proza intitulată ”Iubirea lui Diu”

În sala ”Dr. Stuer” a Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, joi 9 iunie, a avut loc o nouă ședință de lucru a cenaclului literar ”Cronograf”. Ședința a început cu un moment organizatoric. Președinta cenaclului, Loredana Știrbu a făcut precizări în legătură cu statutul membrilor cenaclului și a celor nemembri, considerați colaboratori.

DSC_0001Pe 15 iunie, membri cenaclului se vor întâlni la bustul poetului național Mihai Eminescu, de la Colegiul Național care îi poartă numele. Apoi, la Monumentul Limbii Române va avea loc o activitate literară, după care se va inaugura sediul cenaclului ”Cronograf”. S-a mai amintit apariția primului număr al revistei ”Cronograf” și s-a făcut apel la cenacliști să trimită materiale pentru revistă. Cenaclul mai are în plan organizarea unui medalion literar în memoria poetei Iulia Olaru, plecată prematur dintre noi în urmă cu trei ani. În timpul vacanței de vară se intenționează organizarea unei tabere de creație la Bobald. ”Vrem să conturăm o identitate a cenaclului”, a spus Felician Pop. Personal vrea să contribuie la afirmarea literaturii sătmărene.

Poetul și editorul George Terziu a împărțit mai multe numere ale revistei Cervantes și a precizat că această revistă stă la dispoziția membrilor cenaclului.

George Terziu, în calitate de prozator a citit un fragment din noua sa carte, ”Viața bate toba”, fragmentul având titlul ”Iubirea lui Diu”. În fragmentul citit a fost vorba despre un tânăr retras și interesat de tot de se scria, dar și autor de poeme. Una din poeziile sale a fost dedicată profesoarei de matematică Loredana. Poezia a fost citită și în cancelaria școlii. Profesorii au izbucnit în plâns iar profesoara Loredana a suferit un atac de cord.

Ajuns un bărbat la 35 de ani, Diu era preocupat numai de fizica cuantică. Pasaje întregi vorbesc în text despre pasiunea lui Diu. Se face referire la Einstein, Platon, Newton, Benjamin Franklin etc. Lui Diu îi era stăină o prietenă sau iubită. Un coleg de cercetare a încercat să-i deschidă ochii. L-a îndemnat să încerce să-și caute iubirea printre femeile nemătitate care frecventează biserica. Prietenul lui, Curpaș i-a prezentat planul de acțiune și l-a făcut să înțeleagă că Dumnezeu i-a pregătit și lui o fată și se va îndrăgosti la comandă.

Într-o zi de duminică Diu află ce i-a pregătit Dumnezeu. Era hotărât să se căsătorească cu acea persoană venită prima la biserică. La ușa bisericii s-a oprit o mașină din care niște părinți au ajutat o fată bălaie să ia loc într-un scaun cu rotile. Acesta a fost momentul vieții lui. Fata era paralizată de la brâu în jos. În acest moment proza lui George Terziu se termină. El nu povestește urmarea, ci lasă cititorului posibilitatea să aleagă varianta care îi convine.

DSC_0002Textul citit a fost în general bine primit. S-au formulat însă și critici. Gheorghe Cormoș a remarcat numărul mare de personaje care apar și dispar în text, fără să fie bine conturate. Sunt și multe momente științifice prezentate, care puteau să lipsească. Același aspect l-a sesizat și Mihai Sas și a considerat textul nefiind suficient elaborat.

La rândul ei, Ana Cicio a considerat că textul ”te pune pe gânduri” și din care putem trage învățăminte. Pop Felician a invitat autorul să evite repetițiile. A solicitat o mai mare atenție la elaborarea textului și a vorbit despre o ”supratehnologizare a ideii”. Se folosesc cuvinte forțate pentru caracterizarea unor personaje.

Pentru Ioan Rațiu, textul citit a relevat complexitatea lumii interne și externe a omului și a rugat cenacliștii să primească cu îngăduință cele scrise de autor. O altă observați făcută a fost aceea a titlului, care nu justifică conținutul. ”Autorul merită încurajat”, a spus Ioan Rațiu.

După Loredana Știrbu, personajele trebuiau descrise mai bine. Sunt și repetiții nedorite care deranjează textul, ”conversații butucănoase” care ”nu curg firesc”. Loredana Știrbu a recomandat șlefuirea textului, autorul să fie mai uman atunci când povestește. Ioan Andreica s-a referit la discuțiile pe care le provoacă textul, personajele cu nume reale, din anturajul scriitorului care ridică alte probleme.

George Terziu, având ultimul cuvântul, a precizat că observă o schimbare la el în ceea ce privește scrierile în proză. Părerile exprimate de colegii de cenaclu l-au ajutat mult în privința modului în care trebuie să scrie o proză scurtă.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 10, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.