Dumitru Țimerman și-a lansat două noi volume: ”Cupa îngerilor” și ”Dușman sau prieten !? – confesiuni pamfletare”

Luni, 13 iunie, Sala Filarmonicii ”Dinu Lipatti” a fost martora unui eveniment literar de excepție. Omul de cultură, poetul, scriitorul și jurnalistul Dumitru Țimerman și-a lansat cea de a cincea carte de poeme ”Cupa îngerilor” și volumul de povestiri ”Dușman sau prieten!?- confesiuni pamfletare”, ambele apărute la Editura Daya din Satu Mare.

1Despre aceste cărți au vorbit: poetul și criticul literar Ioan Nistor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Liliana Lazăr, Cornelia Bălan Pop, Ioan Andreica și Nicolae Pop. Moderatorul evenimentului a fost poeta Roxana Stavilă.

În cuvântul său, Ioan Nistor a subliniat importanța noilor cărți ale lui Dumitru Țimerman. Volumul de poeme este o adevărată ”cupă cu energizante”, a spus el, cărțile lui vin să umple un gol. Cititorii pot lesne să constate că volumele lui au ca subiect realitatea pe care el o transfigurează plastic, îmbracă totul într-o haină artistică. Autorul acuză trăsături negative ale societății, demonstrează că trăsătura lui caracteristică este consecvența, ”scrie cea mai sătmăreană poezie, face o poetică a șesului”, aluzie la faptul că provine din zona de câmpie din jurul Careiului.

cupa ingerilor

dusman sau prietenPlaiurile natale sunt evocate în cuvinte alese. În scrierile sale, de multe ori, prezintă peisajul careian în nuanțe dinamice. Poetul se simte o verigă în succesiunea generațiilor. Poezia de dragoste ocupă un loc important în volum. Are poeme nostalgice care trădează ,,și o intensă trăire a întregii ființe. Aceste poeme au gust de ”amar de pere mălăiețe”, aromă de fulgi ai iernii, miros de pâine scoasă din cuptor, aduc a dangăt de clopot ca semnal de praznic sau ca anunț mortuar”. În final, Ioan Nistor s-a declarat pe deplin solidar cu poetul Dumitru Țimerman.

Pentru Liliana Lazăr, creațiile lui Dumitru Țimerman sunt creații de mare valoare, prin care pășim într-un univers necunoscut. El scrie o poezie modernă în care metaforele uneori șochează sau declanșează reverberații. ”Poetul e ca un maestru fotograf care surprinde instantanee existențiale”. În poemele sale, se conturează ideea renunțării la legile fizicii. Cititorul va constata că autorul are și o poezie autoportret, poezie de confesiune.

2Cornelia Bălan Pop a văzut în poeziile lui Dumitru Țimerman ”o poezie a cotidianului” prin care se afirmă că ”un erou literar care se înalță prin versurile sale”. Sunt situații în care lumea care îl înconjoară este privită cu nostalgie. Poetul folosește expresii sensibile, ceea ce scrie îl reprezintă prin excelență”. Tot Cornelia Bălan Pop a mai spus că Dumitru Țimerman ”este cu un ochi în soare dar cu picioarele pe pământ”.

Profesorul Ioan Andreica a vorbit despre autor ca fiind un adevărat om de cultură foarte cunoscut. El este preocupat de poezie încă de pe băncile școlii, ”este unul dintre aceia care m-au încurajat să scot o revistă”, a spus Ioan Andreica. El scrie foarte complex, are o operă ce se aseamănă cu un copac foarte ramificat. Are ”o creație bine gândită ce atinge toate domeniile. Este foarte sensibil, prin scrisul său contribuie la educarea omului”. Vorbitorul a mai subliniat puterea extraordinară de muncă a autorului. ”Este un adevărat depozit de creație care se ține de un drum în mod perseverent, abordează toate domeniile cu mult curaj”.

Pictorul și profesorul Nicolae Pop l-a caracterizat pe Dumitru Țimerman ca fiind ”un pictor al poeziei, un mare poet și scriitor care redă aspectele sociale, viața plină de frământări. Cu toții ne putem regăsi în poemele sale”.

3

Din sală a mai luat cuvântul jurnalistul, scriitorul și președintele cenaclului literar ”Afirmarea”, Ioan Anițaș. El a spus că Dumitru Țimerman dovedește mult talent, și redă imagini picturale ale lumii în general, ale satului natal. El analizează viața de fiecare zi și îndeamnă oamenii să gândească bine tot ceea ce fac. ”Poemele sunt scrise cu mintea și cu sufletul”, a spus Ioan Anițaș.

Profesorul Teodor Curpaș a vorbit despre Dumitru Țimerman ca despre un coleg și prieten adevărat. El a îndemnat presa să facă mai mult pentru cultură. Dumitru Țimerman ”scrie cărți care se adresează oamenilor, are un suflet mare și nu în ultimul rând este un părinte extraordinar”.

Latura umană a creațiilor lui Dumitru Țimerman a fost reliefată de Claudiu Govor. Activitatea sa gazetărească și de scriitor este excepțională. ”Avem în față un om mare”, a spus Claudiu Govor.

După cuvintele de mulțumire adresate tuturor celor care au onorat cu prezența lansarea de carte, și în mod special celor care l-au încurajat să scrie, au urmat momentele artistice, un adevărat recital al tinerilor artiști Struczuy SZsuzsana, Ioan Cristian Torja și Grațian Țimerman de la Liceul de Artă ”Aurel Pop”. Ei au interpretat la pian mai multe piese muzicale clasice, fiind câștigători a numeroase premii la concursurile și festivalurile la care au luat parte.

Prof Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.