Mihai Eminescu a fost comemorat la Satu Mare la 127 ani de la trecerea în eternitate

La 15 iunie se împlinesc 127 ani de la trecerea în eternitate a ”Luceafărului poeziei românești”, Mihai Eminescu, poetul național al românilor. Oamenii de cultură sătmăreni și-au dat întâlnire la bustul poetului de la Colegiul Național care îi poartă numele, alături de numeroși elevi și profesori ai colegiului.

1După intonarea Imnului de stat, directorul instituției profesorul Ioan Pop a vorbit despre semnificația acestui moment. A spus că a intrat deja în tradiție faptul că la 15 ianuarie și la 15 iunie să ne dăm întâlnire la bustul poetului. A prezentat apoi ample citate din marii noștri oameni de cultură care au scris cuvinte frumoase despre Mihai Eminescu. Directorul Ioan Pop a vorbit și despre activitatea lui Eminescu ca și gazetar, în același timp fiind și un mare vizionar.

2

3

4A luat apoi cuvântul directorul Muzeului Județean, Felician Pop. ”De la Eminescu vorbim o altă limbă. El este creatorul limbii române moderne. Eminescu este un prinț măreț și totodată tragic al literaturii noastre. Eminescu face deja parte din profilul nostru identitar”, a spus Felician Pop.

5

6

7Scriitorul și gazetarul Ioan Anițaș, președintele Cenaclului literar ”Afirmarea” a citit un frumos poem scris de el la adresa poetului nostru național. Au recitat din creațiile eminesciene elevii colegiului național, iar corul școlii dirijat de profesoara Adriana Moldovan a interpretat cântecul ”Mai am un singur dor”. A urmat apoi depunerea de jerbe de flori la bustul poetului din partea cenaclului ”Afirmarea”, ”Cronograf” și a tinerilor creatori ”Alfazet”.

8

9La Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă a avut loc un emoționant moment literar susținut de membrii cenaclului ”Cronograf”. Aici vorbitorii au reamintit cuvintele lui Eminescu care scria cu mândrie în 1882 în ziarul Timpul că: ”Cel mai frumos și mai curat dialect românesc se vorbește în Sătmar”. Sunt cuvinte săpate în placa de marmură de la baza monumentului.

10Directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a vorbit despre prietenia care s-a înfiripat între sătmăreanul Antoniu Covaciu, student la Viena și Mihai Eminescu aflat și el la studiu. Se spune că prin intermediul lui Covaciu din Tarna Mare, Eminescu ar fi avut cunoștință de limba română din aceste părți. Mai târziu își va aduce aminte de Sătmar în poezia ”Doina”.

11Mihai Eminescu a redat în poeziile sale strigăturile oșenești. Acestui aspect, profesoara Doina Molnar din Tarna Mare i-a dedicat un studiu. Felician Pop a mai spus că dezvelirea Monumentului Limbii Române la Satu Mare este o mare realizare. În scurt timp va fi inaugurat sediul cenaclului ”Cronograf”, un loc unde toate cenaclurile își pot desfășura ședințele în cele mai bune condiții. A subliniat activitatea cenaclului ”Alfazet”, a tinerilor, unic în felul lui în țară, deoarece ”nimeni nu se mai ocupă cu organizarea tinerilor creatori”.

12

15La Monumentul Limbii Române au citit din creația eminesciană sau din creațiile proprii poeții: Cornelia Bălan Pop, Gheorghe Cormoș, Ileana Bontea, Felician Pop, Dana Cristea, Alexandru Ivanovici, Ana Cicio, Florin Leșcău, Ioan Andreica. Acesta din urmă s-a referit și la o posibilă întâlnire dintre sătmăreanul George Marchiș și Mihai Eminescu. Marchiș a fost profesor la Blaj în perioada care Eminescu se afla aici la studii. George Marchiș a scris poezii care au fost considerate ca fiind scrise de Mihai Eminescu.

13

14Membrii cenaclului ”Cronograf” au depus la Monumentul Limbii Române o jerbă de flori. Două eleve de la Liceul de Artă ”Aurel Popp”, Thais Rusu și Diana Latiș chitară, au interpretat la chitară mai multe piese muzicale printre care și ”Balada” de Ciprian Porumbescu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 15, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.