Revista veteranilor din SRI, ”Vitralii – Lumini și Umbre” a ajuns la cel de-al 27-lea număr

În primele pagini ale noului număr al revistei se publică Mesajul directorului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, adresat cadrelor militare în rezervă și în retragere din SRI, cu ocazia Adunării Generale a asociației din 7 mai 2016. Directorul SRI își exprimă întreaga gratitudine față de asociație. ,,Vă asigur că pe perioada mandatului meu voi încerca să răspund nevoilor dumneavoastră și sunt convins că numai împreună și punând Patria înainte de toate, vom reuși să ne îndeplinim misiunile cu succes”.

vitraliiRedactorul șef Paul Carpen în numele veteranilor serviciilor de informații, în articolul ,,Să nu ne fie frică!”își exprimă bucuria față de succesele obținute de cadrele din actualele servicii și cărora le transmite încrederea că aceștia nu vor avea soarta tristă a foștilor ofițeri plimbați prin instanțe pentru culpe imaginare oglindite într-un act normativ strâmb, cu referire la OU 24/1998. Asociația CMRRSRI își propune și în continuare să contribuie la ,,dezvoltarea culturii de securitate a conaționalilor noștri, prezentând adevăruri uneori incomode, dar întotdeauna necesare…”.

Ion Coja, în articolul ,,În 1918, Basarabia a dat tonul la cântec…”pune în discuție o problemă la ordinea zilei în 1918 și anume, renunțarea de către Basarabia la orice fel de condiție în momentul Unirii cu România. Numai astfel s-au putut convinge și fruntașii bucovineni și transilvăneni să voteze Unirea necondiționată cu țara, ceea ce s-a și întâmplat.

Spații largi sunt dedicate apariției volumului ,,Apărarea ordinii constituționale. Perspectiva unui ofițer de informații” volum apărut la Editura Paco, autor generalul Vasile Mălureanu. Referitor la această apariție, Paul Carpen și prof. univ. dr. Constantin Vlad semnează un interesant articol. Autorul își prezintă gândurile, convingerile și acțiunile întreprinse pentru apărarea Constituției României. El dorește să se știe adevărul din sistemul de apărare a statului român.

Gl.bg.(r) Vasile Maierean publică un interesant studiu ,,Incredibila existență a lui Ilie Cătărău-Catidi”, cel care aruncase în aer, la 27 septembrie 1913, monumentul cunoscut sub numele de ,,Statuia lui Arpad”, ridicat în 1896 pe muntele Tâmpa din Brașov. El fiind și autorul atentatului cu bombă din februarie 1914, de la Episcopia Greco-Catolică maghiară de la Debrețin. A fost o replică dură la intenția de maghiarizare forțată prin crearea Episcopiei de Hajdudorog. Autorul urmărește pas cu pas viața plină de peripeții al acestui temerar luptător.

Apropierea centenarului intrării României în Primul Război Mondial, în 1916, prilejuiește col.(r) dr. Aurel V.David publicarea studiului ,,Războiul informațional al României cu Puterile Centrale în perioada așa-zisei neutralități armate (1914-1916) – preludiu la campania Armatei Române din anul 1916”. În studiu sunt abordate probleme precum:  Ofensiva informativă a serviciilor de spionaj ale Puterilor Centrale, Patrioții contra unor ,,cozi de topor” pe frontul nevăzut, Contraofensiva informativă a serviciilor secrete românești și Anihilarea agenturii spionajului Puterilor Centrale.

În continuarea numărului trecut al revistei, gl.bg.(r) Vasile Mălureanu abordează aspectele cele mai importante privind opoziția față de regimurile comuniste din Europa de Est, în Cehoslovacia, Ungaria, R.D. Germană și Bulgaria. Acțiunile liderilor reformiști de la Praga, în frunte cu Alexander Dubcek, nu a fost pe placul Moscovei și s-a soldat cu invazia trupelor Tratatului de la Varșovia (mai puțin România) în noaptea de 21/22 august 1968.

Paul Carpen, în articolul ,,Despre veterani și nu numai” face o îndreptățită pledoarie pentru cinstirea așa cum se cuvine a veteranilor noștri care au luptat cu arma în mână la chemarea patriei. Dar, în egală măsură cere și respect și recunoștință pentru cei care au servit țara în timp de pace. Și această categorie de militari ,,au înfruntat vicisitudinile și rigorile serviciului militar. Frontul pe care au activat ei nu a fost cel al războiului, al distrugerii, ci acela al construcției, al dezvoltării într-un cuvânt al păcii”. Paul Carpen consideră că: “Este cât se poate de firesc să se instituie o ,,Zi a veteranilor”, eventual prin modificarea dispozițiilor legale privind Ziua Rezervistului. Ar însemna aceasta și o recunoaștere a meritelor incontestabile pe care le au în progresul și apărarea valorilor României toți aceia care au servit țara legați prin jurământ de loialitate”.

Generalul de brigadă(r) Aurel Rogojan vine cu o serie de clarificări în articolul ,,Respect pentru memoria lui Ion Stănescu”privind personalitatea fostului ministru de Interne (1968-1973) și președinte al Consiliului Securității Statului.

Cu titlul ,,Dosare albastre, instrumente de intrigă și dezbinare” revista ,,Vitralii” continuă să publice extrase din volumul intitulat ,,România în luptele pentru istorie, teritoriu și neam” volum al cărui autor este gl.maior (r) Victor Negulescu.

Colonelul (r) Alexandru Bicăzan abordează problema corupției ca o amenințare pentru securitatea națională, iar col.(r) Hagop Hairabetian vine în sprijinul culturii de securitate abordând fenomenul globalizării și cea a spionajului, prezentând sumar aspecte privind activitatea serviciilor de informații rusești.

Tot din numărul trecut, col.(r) dr. Aurel V. David continuă să publice ,,Planuri și scenarii actuale privind dezmembrarea României” cu referire la înființarea euroregiunilor la frontiera de vest și nord-vest a României. Autorul trage concluzia că: ”Aceste planuri și scenarii vizând dezmembrarea României, relevate de acțiuni extremist-revizioniste sau fals comunitariste, trebuie tratate cu maximă atenție și privit de răspundere civică și patriotică”.

Mai recomandăm cititorilor un interesant eseu al col.(r) Hagop Hairabetian ,,U.E., Dragostea noastră!“, notele de lectură, ,,Reflecții despre trecut și prezent”vizavi de apariția lucrării dr. Gheorghe Rațiu ,,După un sfert de veac: România și românii înainte și după Revoluția din decembrie 1989”. Nu lipsesc nici frumoase pagini literare precum și o prezentare a principalelor aspecte privind viața și activitatea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Rerviciul Român de Informații.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 16, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.