La Hodișa a avut loc din inițiativa Asociației ”Codrenii” a treia ediție a Digăniei

Luni, 20 iunie 2016, în localitatea Hodișa, comuna Socond din județul Satu Mare, a avut loc din inițiativa Asociației ”Codrenii” tradiționala Digănie. Este vorba despre un vechi obicei al locului, organizat în a doua zi de Rusalii, când după slujba de la biserică tinerii codreni se întâlnesc pentru a dansa.

DSC_0002Acest eveniment a fost întotdeauna un bun prilej de socializare și de cunoaștere reciprocă. Este meritul Asociației ”Codrenii”, care a reînviat acest frumos obicei, a președintelui asociației, ing. Ionel Costescu. Digănia de la Hodișa a fost organizată în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Socond.

DSC_0001

DSC_0010

DSC_0007

DSC_0012La ora 13.00, când a fost anunțată începerea petrecerii, nori negri s-au lăsat peste localitate. Cei prezenți au avut parte de o puternică furtună cu grindină care i-a obligat să se refugieze în Căminul cultural din localitate. Aici au sosit reprezentanții autorităților locale în frunte cu primarul Ioan Crasnai, deputatul Octavian Petric și alți invitați. Părintele paroh Adrian Stan a rostit o rugăciune și a binecuvântat evenimentul cultural.

Primarul Ioan Crasnai a mulțumit tuturor locuitorilor pentru încrederea acordată cu ocazia alegerilor din 5 iunie și pentru faptul că i-au încredințat un nou mandat de primar al comunei Socond, pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele începute.

DSC_0014

DSC_0017

DSC_0018

DSC_0019Deputatul Octavian Petric s-a arătat mândru că este și el codrean. I-a felicitat pe toți care s-au implicat în readucerea în actualitate a acestui frumos obicei vechi, o tradiție a românilor din zona Codrului. A promis că va sprijini toate proiectele propuse de Asociația ”Codrenilor”.

Cei prezenți au fost salutați cu căldură de președintele asociației, Ionel Costescu care a salutat prezența reprezentanților celorlalte asociații culturale din alte zone a județului. El s-a declarat mulțumit de ajutorul promis. În cuvântul său a făcut precizarea că între localitățile Socond și Soconzel se află înmormântați 23 eroi, cu numele cunoscut, din cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru cinstirea memoriei acestor eroi care și-au dat viața pentru eliberarea acestor locuri, Asociația ”Codrenii” a demarat acțiunea de ridicare a unei cruci în stil bizantin, pentru care solicită sprijinul autorităților.

DSC_0022

DSC_0024

DSC_0027

DSC_0032

DSC_0034

DSC_0035Începută la Căminul cultural din localitate, petrecerea s-a mutat în aer liber, după trecerea furtunii, la locul tradițional, la șura lui Diorde lui Silviu lui Văsălica lui Ștefan. Aici s-a încins danțul și și-au dat concursul numeroase formații artistice cu rădăcini în zona Codrului, soliști mai tineri și mai puțin tineri precum Dorina Sârbe, Alina Sabău, Ghiță Blidar, formațiile Teo și Select din Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 20, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.