Medalion cultural dedicat ziaristului și omului de cultură Muzsnai Árpád, cu prilejul împlinirii a 75 de ani

Ziaristul și omul de cultură Muzsnai Árpád a împlinit la 21 iunie, vârsta de 75 de ani de ani. Cu acest prilej la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc un medalion cultural aniversar.

DSC_0022Directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo a spus în deschiderea evenimentului că este foarte bucuros că instituția pe care o conduce poate organiza acest eveniment și că sunt prezenți atât de mulți prieteni, oameni de cultură, profesori, jurnaliști la acest eveniment. Muzsnai Árpád este o personalitate culturală a sătmarului, el are foarte mulți prieteni și simpatizanți. ”Personal a avut încredere în mine” a spus Robert Laszlo.

DSC_0025Directorul Muzeului Județean, Felician Pop s-a referit la colaborarea pe care a avut-o până în prezent cu sărbătoritul, care a fost în consiliul de conducere a Centrului de Creație la înființare. Împreună au contribuit la promovarea culturii sătmărene. Muzsnai Árpád s-a dăruit cu pasiune organizării tuturor acțiunilor culturale. ”Este omul care se sacrifică pentru toți ceilalți. Prin sprijinirea culturii ai înțeles că spiritul uman se poate înălța”.

Veres István s-a arătat surprins de faptul că Muzsnai Árpád a împlinit deja 75 de ani, el fiind un om de cultură binecunoscut. Veres István a arătat o serie de momente din biografia sărbătoritului. S-a născut la Satu Mare, a absolvit Liceul ”Kölcsey Ferenc (1957) Facultatea de Filologie din Cluj (1963). A fost profesor la Culciul Mic și Botiz, apoi din 1073 ziarist la o serie de ziare de limbă maghiară. A colaborat și la ziarul local ”Szatmári Hirlap”.

DSC_0028Din 1992 a fost secretar al UDMR Satu Mare apoi președintele organizației. Este în conducerea cercului Kölcsey. A contribuit la dezvelirea unor plăci comemorative și a unor busturi ale scriitorilor maghiari precum cel a lui Kölcsey Ferenc, Szilagyi Domokos, Paskandi Geza.

A  fost prezent și i-a urat mulți ani primarul ales al municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor. El a subliniat că de numele lui Muzsnai se leagă organizarea a numeroase evenimente culturale și l-a rugat să-și continue această frumoasă activitate și ar fi bine ca experiența pe care a dobândit-o să o transmită mai departe tinerilor.

Au mai luat cuvântul Kereskényi Sándor, care a spus că Muzsnai Árpád a desfășurat întotdeauna munca culturală a unei instituții, este un bun exemplu pentru toți. S-a referit și la activitatea politică a lui în cadrul organizației locale a UDMR. Muzsnai Árpád are meritul de a fi stabilit legături cu importanți oameni de cultură din bazinul Carpatic.

DSC_0029În cuvântul său sărbătoritul a vorbit despre activitatea lui de ziarist și om politic, despre jurnalul pe care l-a ținut timp de 20 de ani, despre plăcerea de a scrie articole pentru ziar pe vremea când a fost profesor. Întotdeauna a fost adeptul lucrului bine făcut și l-a bucurat faptul că a putut vorbi în limba maghiară cu oamenii de cultură români. Întotdeauna a pledat pentru organizarea de evenimente culturale în comun cu oamenii de cultură români, fapt care contribuie la o mai bună cunoaștere.

În final directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo i-a înmânat sărbătoritului pentru întreaga activitate culturală desfășurată, o Diplomă de excelență, și i-a urat mulți ani cu sănătate și putere de muncă pe tărâm cultural.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 22, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.