La Carei a avut loc comemorarea poetului şi traducătorului Corneliu Balla, la 10 ani de la moarte

Vineri, 24 iunie, în Parcul dendrologic din Carei a avut loc un eveniment literar artistic prilejuit de împlinirea a 10 ani de la moartea poetului, traducătorului și publicistului Corneliu Balla. Evenimentul a fost organizat de Direcția de Cultură Carei, Biblioteca Municipiului Carei, cu sprijinul Centrului de promovare a turismului „Grof Károlyi”. În dimineața aceleiași zile au fost depuse jerbe de flori la placa comemorativă de pe blocul unde a locuit scriitorul.

DSC_0001La evenimentul din curtea castelului au participat și membrii Cenaclului literar „Afirmarea” din Satu Mare, cenaclu condus de jurnalistul Ioan Anițaș. Un cuvânt de deschidere a fost rostit de Adrian Ștefănuți, din partea organizatorilor. Ca invitați speciali au participat: directorul Editurii Citadela, Aurel Pop, scriitorul Ioan Nistor, jurnalistul Ioan Anițaș și dr. Viorel Câmpean din partea Bibliotecii județene Satu Mare. Elevele câștigătoare ale locului I la Concursul „Balla-Fényi”: Farkas Ana-Maria, Patricia Cociorva, Alexandra Gozner și Emilia Berciu și-au citit lucrările premiate.

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0007Scriitorul Ioan Nistor a evocat marile calități ale lui Corneliu Balla, care și-a semnat creațiile cu pseudonimul Gabriel Rațiu. El a fost un poet important, un profesor eminent, care după 1989 a condus destinele culturale ale Sătmarului. Întotdeauna a avut o poziție democratică, fapt pentru care a avut mult de suferit. A fost binecunoscut ca și traducător din limba maghiară, a tradus din poeziile lui Ady Endre, Aprily Lajos și alții. Este îmbucurător faptul că la Carei se păstrează vie memoria acestui om de cultură, a spus Ioan Nistor. În poeziile sale scrie și despre viața de după zidurile închisorilor. Poeziile lui sunt de factură lirică, erotică și patriotică. A avut un spirit profund justițiar. În romanul „Bolero”, nepublicat încă, face o trecere în revistă a drumului parcurs în viață, vede moartea cu ochii mioritici.

DSC_0008

DSC_0009

DSC_0010

DSC_0013Dr. Viorel Câmpean a lăudat ideea de a păstra vie amintirea lui Corneliu Balla prin organizarea acestei activităţi. El este unul care l-a cunoscut foarte bine, a avut cu el întâlniri săptămânale. Știe că a fost deținut politic în două rânduri. Vorbitorul s-a mai referit la personalitatea lui Corneliu Balla, la tematica poeziilor sale și și-a exprimat speranța că în viitor poetul va avea un bust la Carei.

DSC_0015

DSC_0016

DSC_0018

DSC_0019

DSC_0024

DSC_0022

DSC_0026

DSC_0027

DSC_0030Au mai vorbit despre personalitatea lui Corneliu Balla, Aurel Pop, Livia Mărcan, Cornel Burcea. Din partea cenaclului „Afirmarea” au citit din creațiile lor Gheorghe Cormoș, Ioan Anițaș, Carol C. Koka. Din partea cenaclului careian au fost prezenţi: Clara Ambruszter, Adrian Francisc Munteanu, Adrian Ștefănuți și Natalia Latiș. Georgeta Govor și Angela Munteanu au oferit un program muzical, interpretând mai multe cântece din repertoriul lor. Angela Munteanu s-a îngrijit de amenajarea unei mini expoziții de ii românești, deoarece evenimentul literar de la Carei a coincis cu Ziua Internațională a iei românești.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 25, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.