Centrul de Creație Satu Mare și Cenaclul “Cronograf” au găzduit cea de-a treia ediție a weekend-ului artistic sighetean

Sâmbătă, 25 iunie 2016, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc, în cadrul unui weeckend artistic, o întâlnire între membrii cenaclului “Cronograf” și scriitori, poeți, pictori și editori din Sighetu Marmației, din inițiativa directorului Muzeului Județean Satu Mare prin directorul Felician Pop.

1Printre oaspeți s-au aflat Ion Mariș, editor coordinator la Editura Valea Verde, poeta Antonia Luiza Zavalic, biologul și fotograful Peter Lengyel, artiștii plastici Ștefania Adela Pop, Valentin Petreuș, Ștefan Hegeduș, coordonatoarea postului public de radio Radio România Sighet, Brîndușa Oanta.

2Un cuvânt de salut a fost rostit de directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo. El a prezentat oaspeților principalele activități culturale pe care le-a derulat în ultima lună instituția pe care o conduce.

Directorul Muzeului Sătmărean, Felician Pop a amintit că această întâlnire s-a realizat prin mijlocirea artistei plastice Ştefania Adela Pop. Relațiile de colaborare există de mai multă vreme cu creatorii din Sighetu Marmaţiei. Azi s-a materializează o primă întâlnire dintre creatorii din cele două orașe. Fiecare musafir în parte a fost prezentat. Adela Pop ca artistă plastică este de mare expresivitate și o bună organizatoare. Ștefan Hegeduş este un mai vechi prieten al sătmărenilor. Valentina Petreuș este un pictoriţă inspirată de folclor. Ion Mariş este editor coordonator al editurii Valea Verde. Antonia Luiza Zavalic este o poetă mult prea mare pentru Sighetu Marmaţiei, extrem de originală. Felician Pop a concluzionat că bunele relații dintre creatorii celor două orașe trebuie să continue.

Președinta cenaclului “Cronograf”, Loredana Știrbu s-a referit la buna colaborare de la Satu Mare dintre poeți și pictori. A prezentat apoi date despre cenaclul pe care îl conduce. Acest cenaclu are relații foarte bune cu cenacliștii din Baia Mare, iar de acum înainte va avea și cu cei din Sighetu Marmaţiei. Loredana Știrbu și-a manifestat speranța că într-un viitor creatorii sătmăreni vor întoarce vizita colegilor lor din Sighet. A fost amintită organizarea în această vară a unei tabere de creație la Bobald, tabără la care sunt bineveniți și creatorii sigheteni. S-a făcut apoi precizarea că în sânul cenaclului “Cronograf” se dorește instaurarea unei atmosfere de familie. Loredana Știrbu a prezentat primul număr al revistei cenaclului și i-a invitat pe colegii sigheteni să colaboreze la revistă.

Profesoara Brîndușa Oanta a luat cuvântul în calitate de coordonatoare a postului public Radio România Sighet. În această calitate ea participă la foarte multe activități culturale care au loc la Sighet. Are o foarte bună colaborare cu oamenii de cultură din localitate, la Sighetu Marmaţiei există permanent un dialog al artelor. Ion Mariș, în calitate de editor coordonator al Editurii Valea Verde, a prezentat pe larg activitatea editurii, faptul că până în prezent a scos peste 30 de cărți. A prezentat și planurile de viitor al editurii.

Poeta Antonia Luiza Zavalic a considerat poezia ca fiind o pictură a cuvintelor și că este foarte bucuroasă că se află la Satu Mare. A lăudat faptul că la întâlnire participă mulți tineri, ei fiind membrii cenaclului “Alfazet”. Poeta a împărtășit câteva gânduri legate de opera sa și a citit trei poeme din cartea recent editată. Tot despre activitatea lor de creație au vorbit Ștefania Adela Pop şi Valentin Petreuș, tablourile acestuia din urmă, 15 la număr, au fost expuse pe simezele Centrului de Creație Satu Mare.

3

4

5

6

7

8

9Peter Lengyel, ca biolog și fotograf a prezentat mai multe cărți la care a colaborat, cu peisaje despre natură și animale. Au fost admirate cărțile: “Ecosisteme din Maramureș”, “Maramureș țara biodiversității” și “Maramureșul atavic”. În momentul de față colaborează la realizarea a 100 de filme despre natură.

Din partea sătmărenilor a luat cuvântul Teodor Curpaș, care a mulțumit organizatorilor pentru această frumoasă întâlnire cu creatorii din Sighetu Marmaţiei. “De acum ne leagă arta și poezia. Este mare păcat că niciodată nu sunt bani pentru a sprijini înflorirea culturii”, a spus profesorul Teodor Curpaș. El a pledat pentru mai multă atenție educării tinerei generații, fiindcă ei sunt viitorul acestei țări.

10

11

12De la activitatea de la Centrul de Creație s-a făcut deplasarea în pasajul Ștefan Ruha, acolo a fost inaugurat, la parterul case de creație a lui Paul Erdös, sediul nou al cenaclurilor “Cronograf” și “Alfazet”. Clădirea a fost reabilitată și oferă condiții foarte bune pentru activitatea cenaclurilor. Prin aceasta se încearcă atragerea a cât mai mulți tineri în activitatea de creație. O nouă oprire s-a făcut în atelierul de creație a maestrului Paul Erdös, apoi la Muzeul de Artă, unde a fost vizitată expoziția permanentă Aurel Popp.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 25, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.