Manifestări dedicate Zilei Drapelului Național, în municipiile Satu Mare şi Carei

În organizarea Instituției Prefectului Judeţului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare și Garnizoanei Satu Mare, în ziua de duminică, 26 iunie 2016 la Satu Mare a fost marcată Ziua Drapelului Naţional.

DSC_0007Ceremonia a avut loc în Piața 25 Octombrie și a început cu întâmpinarea persoanei oficiale, a subprefectului județului Satu Mare, Altfatter Tamás și prezentarea onorului de către garda de onoare. Din partea Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, dr. Paula Virag a rostit o scurtă alocuțiune în care a prezentat semnificația drapelului, evoluția în timp al acestui simbol național.

În Piața 25 Octombrie din Satu Mare a urmat primirea drapelului României, binecuvântarea acestuia și sărutul drapelului de către persoanele oficiale județene și locale. Concomitent cu înălțarea drapelului pe catarg a fost intonat imnul național al României. În partea finală a ceremoniei a avut loc defilarea gărzii de onoare, cu prezentarea onorului la drapelul României înălțat pe catarg.

DSC_0010

DSC_0012

DSC_0014

DSC_0016

DSC_0020

DSC_0021

DSC_0024

DSC_0025

DSC_0036

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0045

DSC_0047Ziua Drapelului Național a fost decretată prin Legea nr.96 din 20 mai 1998. Anul 1834 este anul în care domnitorul Alexandru D. Ghica a obținut dreptul „de a pune steag românesc pe corăbiile românești”. Este momentul  de început al adoptării tricolorului românesc.

Tricolorul a fost adoptat și în timpul Revoluției de la 1848, chiar primul decret al guvernului provizoriu revoluționar instituia drapelul tricolor, având inscripționate cuvintele „Dreptate-Frăție”. Odată cu dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza la 1859, tricolorul s-a impus definitiv. După venirea la tron a lui Carol I, România s-a aliniat regulilor respectate de steagurile europene.

Moment solemn, recital de poezie şi expoziţie foto la Carei, de Ziua Drapelului Naţional 

Tot azi, de la ora 12.15, la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei a avut loc un Moment Solemn în cinstea Zilei Drapelului Naţional. În cadrul manifestării, Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei a prezentat semnificaţia Zilei Drapelului, după care a fost oficiat un Te Deum de către preoţi din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei.

DSC_6554

DSC_6563

DSC_6570La finalul evenimentului, cei mai tineri membri ai Asociaţiunii „Astra”, Despărţământul Carei, Alexandra Danciu, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Marcel Ursan, elev la Şcoala „Vasile Lucaciu” Carei şi Georgiana Trif, elevă la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, au susţinut un scurt recital de poezie în cinstea Zilei Drapelului.

Totodată, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi se poate vizita Expoziţia de fotografie intitulată „Drapelul naţional, de la începuturi până azi”, realizată de reprezentanţii Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”. Expoziţia este deschisă spre vizitare până la data de 03 iulie 2016.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 26, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.