Sigmund Eikeset, Krisztina Eikeset și Czumbil Bernadette oferă vineri un concert de cameră la Carei

Vineri, 1 iulie 2016, cu începere de la ora 18.00, Castelul Károlyi din Carei găzduiește un concert de cameră în Sala Cavalerilor. Câteva rânduri despre programul serii:

afis czumbil copyLudwig van Beethoven dedică trio-ul Fantoma (op. 70, nr. 1) contesei Erdődy Mária, născută în 1779 la Arad. Considerată „genială” de către critici, opera a fost prezentată pentru prima oară în 1809. 30 de ani mai târziu, în septembrie 1839 s-a realizat partitura pentru trio-ul de pian în d-mol (nr. 1, op. 49) al lui Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Potrivit compozitorului contemporan Robert Schumann, această compoziție e trio-ul secolului, semnalată mai apoi și de către posteritate, căci aceasta a devenit cea mai renumită operă a artistului.

Cele două capodopere vor fi interpretate de Sigmund Eikeset (vioară), Krisztina Eikeset (violoncel), ambii din Norvegia și Czumbil Bernadette (pian) din România.

Cu ocazia vizitei soților Eiseket acasă, pe lângă programul cu familia, aceștia își onorează și plăcerea de a concerta, amintindu-și, împreună cu Czumbil Bernadett, anii petrecuți la academia de muzică din Cluj. Sigmund Eikeset e membru al Filarmonicii Kristiansand din Norvegia, iar soția lui, născută la Oradea, e colaborator permanent al Filarmonicilor Kristiansand și Stavangeri; pe lângă acestea, cei doi cântă și în concerte camerale. Czumbil Bernadette din Tășnad e profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 27, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.