Oamenii pot detecta câmpul magnetic al Pământului

Cunoaștem deja faptul că păsările, dar și alte animale, folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Însă avem și noi această abilitate? Unii oameni de știință sunt de părere că această capacitate de a detecta magnetismul planetei poate fi prezentă și la om, fără ca noi să ne dăm seama.

20100323klpcnaecl_1_Ies_SCO-(1)Printre cei mai mari susținători ai acestei idei este geofizicianul Joe Kirschvink, de la Institutul de Tehnologie din California. Potrivit studiului efectuat de acesta, magnetismul este cel de-al șaselea simț cu care oamenii au fost înzestrați, însă din diferite motive, nu îl activăm și folosim. Magnetorecepția a fost observată la o gamă foarte largă de viețuitoare, inclusiv la unele bacterii, lucru ce îl determină pe Kirschvink să afirme că această abilitate este imposibil să ne fi ocolit.

Totuși, cea mai mare problemă cu care se confruntă Kirschvink și alte persoane care lucrează în acest domeniu, este că nimeni nu știe cum funcționează acești magnetoreceptori și unde sunt ei localizați. Pentru a încerca să elucideze misterul, cei de la Institutul de Tehnologie din California au supus 24 de voluntari la un experiment inedit. Participanții s-au aflat în apropierea unui dispozitiv care simula câmpul magnetic al Terrei, în timp ce activitățile lor cerebrale erau monitorizate prin electroencefalograme. Astfel, oamenii de știință au descoperit faptul că, în momentul în care câmpul magnetic a fost rotit în sensul acelor de ceasornic, anumiți neuroni au răspuns la această schimbare, generând o creștere a activității electrice.

O echipă din Japonia reface experimentul, iar o echipă similară din Noua Zeelandă susține că este și ea interesată de a investiga această capacitate a creierului nostru. Dacă rezultatele vor fi similare, aceasta este cea mai mare dovadă de până acum a prezenței acestei capacități uimitoare și în cazul nostru.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 iunie 2016. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.