Bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale Poșta Română, adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2016 al Companiei Naționale Poșta Română, societate aflată sub autoritatea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. Compania Poșta Română este operatorul național de servicii poștale și liderul pieței din România, acționarii fiind statul român prin MCSI care deține 75% din pachetul total de acțiuni și Fondul Proprietatea SA care deține 25% din pachetul total de acțiuni.

postaBugetul de venituri și cheltuieli al Companiei a fost elaborat având în vedere direcțiile și obiectivele cuprinse în Planul de administrare al CN Poșta Română 2015-2019 și în Planul de Management, respectiv realizarea profitului anual cel puțin la nivelele prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli începând cu 2015 și menținerea companiei pe profit operațional.

Veniturile totale estimate sunt în sumă de 1.175,740 milioane lei, prezentând o creștere cu 6,6% față de anul 2015. Aceasta este determinată de creșterea veniturilor de exploatare cu 5,4%, în principal ca efect al creșterii veniturilor din producția vândută. Veniturile au fost prognozate având în vedere beneficiile aduse din poșta de scrisori, care prezintă o creștere cu 11,0%, venituri din colete (creștere cu 0,7%), venituri din serviciul de confirmare de primire (majorare cu 8%), venituri din servicii ramburs (majorare cu 9,9%), de livrare specială (cu 8,5%) și serviciul express (cu 12,6%).

Cheltuielile totale sunt estimate la 1.171,740 milioane lei, în creștere cu 3,5% față de realizările anului trecut. Majorarea se datorează creșterii cheltuielilor de exploatare, mai mari cu 2,2%, precum și creșterii cheltuielilor financiare cu 85,9%. De asemenea, cheltuielile cu personalul reprezintă 796,761 milioane lei, cu 1% mai mari față de cele realizate anul trecut, în condițiile în care societatea estimează un număr de 26.370 salariați la sfârșitul anului 2016. Compania a prevăzut investiții de 65,322 milioane lei.

Profitul brut estimat pentru 2016 este de 4 milioane lei.

Societatea are prevăzute plăți restante de 79 milioane lei, cu 21,7% mai mici decât cele realizate anul trecut, și creanțe restante de 66,553 milioane lei, cu 12% mai mici față de cele realizate la sfârșitul anulului 2015.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 7, 2016. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.